Prevelika količina može biti opasnija nego što mislite: Otkrivamo 7 znakova da jedete previše soli

Prekomjeran unos soli može vremenom dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Donosimo vam 7 znakova da jedete previše soli. Jako je važno da ih prepoznate.

7. Oticanje

Ako vas prstene počinje da steže, noge su vam natečene ili vam je područje oko očiju natečeno ujutro, vjerovatno jedete previše soli.

Stanje u kojem vaše tijelo počinje zadržavati višak vode kao rezultat visokog unosa soli naziva se edem i potrebno ga je liječiti strožom dijetom.

Foto: Pixabay

6. Pretjerana žeđ

Natrijum u soli pomaže u ravnoteži tečnosti u tijelu. Kada jedete previše soli, vašem tijelu je potrebno više tekućine kako bi vaši mišići i drugi organi mogli pravilno funkcionirati.

Ovo je način na koji vaše tijelo ispravlja omjer vode i natrijuma, a konzumiranje vode je najbolji način da ga vratite u normalu. Zapamtite da nedovoljno konzumiranje vode može natjerati vaše tijelo da povlači tekućinu iz vaših stanica i to može uzrokovati dehidraciju.

5. Promjene u mokrenju

Kao opšte pravilo, nagomilavanje natrijuma u vašem tijelu uzrokuje ozbiljne promjene u mokrenju koje se mogu pojaviti iz dva razloga:

– Konzumiranje previše soli uzrokuje da bubrezi dodatno rade kako bi je uklonili iz tijela. To može dovesti do bolesti bubrega koja općenito čini mokrenje učestalijim, a urin je providan ili potpuno bistar.

– Prekomjeran unos natrijuma u organizam može dovesti do gubitka tekućine što često dovodi do dehidracije. Kada dođe do značajnog gubitka vode u tijelu, urin se smanjuje i postaje tamno žute boje.

Foto: Pixabay

4. Bolne kosti

Unos soli može biti velika prepreka za jake, zdrave kosti. Kada jedete puno kuhinjske soli, bubrezi je ne mogu u potpunosti ukloniti, a to uveliko povećava gubitak kalcija.
Hronični nedostatak kalcija može dovesti do slabih kostiju, problema sa zubima, pa čak i uzrokovati osteoporozu.

3. Grčevi mišića

Održavanje prave ravnoteže natrijuma i kalija ključno je za vaše zdravlje, jer su ove hemikalije odgovorne za kontrakciju mišića. Ako postanete neuravnoteženi upotrebom previše soli ili jedenjem slane hrane, možete osjetiti grčeve ili napetost mišića i bol.

Foto: Pixabay

2. Perzistentne glavobolje

Prekomjeran unos natrijuma povećava volumen krvi, zauzimajući više prostora u krvnim sudovima. Ovo proširenje krvnih žila uzrokuje hipertenziju (visok krvni tlak) i kao rezultat može uzrokovati jake glavobolje.

1. Kognitivni problemi

Visok krvni pritisak uzrokovan visokim unosom soli može oštetiti arterije koje vode do mozga. To može utjecati na vašu sposobnost da jasno razmišljate i otežati vam da se fokusirate na dnevne zadatke.

Također, stalna dehidracija može dovesti do zaborava, umora i sporog vremena reakcije.

Foto: Pixabay

Kako smanjiti unos soli

Izbjegavajte slanu hranu: kruh i lepinje, pizzu, sendviče i hamburgere, kobasice, supe iz konzerve, burito i takose.

Izbjegavajte prerađenu hranu ili hranu iz restorana, jer su uglavnom bogate ne samo aditivima i konzervansima, već i natrijumom.

Uvijek pogledajte oznaku nutritivne vrijednosti i provjerite postotak natrijuma – najbolje je odabrati hranu s 5% ili manje dnevne vrijednosti natrijuma po porciji.

Isprobajte nove okuse. Umjesto dodavanja soli, pokušajte svoje obroke začiniti svježim ili sušenim biljem ili kiselinama poput limunovog soka i sirćeta.