10 namirnica koje nutricionisti preporučuju da izbjegavate po svaku cijenu: Broj 5 ozbiljno šteti vašem zdravlju

Kako se ne bi mučili sa strogim dijetama, moderni nutricionisti preporučuju zdravu hranu i vježbanje.

Stručnjaci su takođe napravili tabele i liste proizvoda na osnovu njihovih nutritivnih svojstava. Međutim, postoji nekoliko proizvoda koje bi trebalo uvrstiti na listu zabranjenih namirnica.

Evo nekoliko namirnica koje, po mišljenju nutricionista, nikako ne treba jesti.

1. Slatki jogurti

Hranljivi mliječni proizvodi nisu slatki. Da, jogurt je zaista dobar za naš organizam, ali je najbolje da ga konzumiramo bez šećera ili voćnih dodataka.

Nutricionisti preporučuju izbjegavanje mliječnih proizvoda koji sadrže zgušnjivače i škrob. Umjesto toga, preporučuje dodavanje svježeg voća, začina i ekstrakta vanile u vaš običan jogurt.

Foto: Pexels

2. Riža

Kažu da je riža skoro kao hljeb, a nutritivno, bijela riža je najmanje korisna. Sadrži ogromnu količinu jednostavnih ugljikohidrata koji mogu uzrokovati debljanje. Nutricionisti kažu da riža može biti korisna za zdravlje, ali bi trebala biti najboljeg kvaliteta.

Foto: Pixabay

3. Peršun

Peršun može biti zaista štetan. Neiskusni kuhari ne bi smjeli da ga dodaju u salate i zalivaju majonezom, kajmakom ili uljem, jer peršun emituje nitrite i bukvalno se za 30 minuta može pretvoriti u otrov.
Nutricionisti preporučuju da se peršun ne dodaje nijednom jelu do neposredno prije posluživanja, kako bi zadržao sve svoje korisne elemente.

Foto: PIxabay

4. Umaci

Jeste li ikada primijetili koliko se domaća paradajz pasta razlikuje od kupljenog kečapa? Majonez, senf i drugi umaci nisu izuzetak od pravila. Činjenica je da svi kupljeni umaci sadrže šećer.

Nutricionisti objašnjavaju: jeftinije je dodati šećer umjesto prirodnog paradajza kako bi se obogatio ukus.

Preporučljivo je odabrati maslinovo ili laneno ulje ili sami izblendati paradajz i dodati začine.

Foto: Pexels

5. Suho voće i čips

Čips koje proizvode mnoge kompanije i definiraju ih kao bezopasne zapravo su kao i svi drugi: prže se u ulju.

Isto je i sa sušenim voćem, koje je zdravo, ali prvo morate shvatiti odakle dolazi i kojoj preradi je prošlo. Ako su za sušenje tijekom obrade korištene hemikalije, to postaje štetno.
Prije kupovine sušenog voća obratite pažnju na svijetlu boju, neprirodan sjaj, mekoću ili miris.

Foto: Pixabay

6. Grožđe

Možda izgleda čudno, ali grožđe nije tako zdravo. Izuzetno je bogato šećerom i jede se svakodnevno, osim što deblja, prekomjerno povećava količinu šećera u krvi.
Nutricionisti kažu da grožđe treba mudro kombinovati sa drugom hranom. Ne treba ih konzumirati zajedno sa masnom hranom, ribom, svježim krastavcima, dinjama, pivom ili mlijekom.

Foto: Pixabay

7. Nepravilno kuhana riba

Riba je gotovo bez štetnih masti i sadrži korisne masti kao što su omega-3 masne kiseline. Naučnici sa Univerziteta Hawaii proučavali su hemijsku strukturu najpopularnijih ribljih jela i zaključili da riba kuhana na ekstremno visokim temperaturama postaje štetna. Američki kardiolozi kažu da je pržena, dimljena i slana riba zaista štetna.

Foto: Pixabay

8. Kukuruz

Nakon nekoliko testova, naučnici su zaključili da modifikovani kukuruz utječe na kopnene i vodene organizme. Također su primijetili da modificirani polen kukuruza sadrži štetan otrov. U mnogim zemljama ova vrsta kukuruza je čak i zabranjena. Ne preporučuje se jesti kukuruz u konzervi ili bilo koje druge konzervirane proizvode. Najbolje je da ga prokuhate ili kuhate da ne izgubi svoje hranljive materije.

Foto: Pixabay

9. Mlijeko od orašastih plodova i badema

Mlijeko od badema, kokosa ili brazilskog oraha sadrži dodatni šećer i aromu, i naravno, dodatne kalorije. Stoga prije kupovine proizvoda provjerite sve sastojke. Mlijeko od orašastih plodova bilo bi bolje kupiti u organskim prodavnicama.

Foto: Pixabay

10. Pirinčane kuglice

Pirinčane kuglice su uključene u mnoge dijete jer su bez masti. Prije nekoliko godina popularni časopisi su čak preporučili zamjenu kruha pirinčanim kolačima.
Nažalost, pirinčane kuglice imaju visok glikemijski indeks, pa glad dolazi mnogo brže. Kao rezultat toga, možete pojesti više kalorija nego što biste trebali i dobiti na težini.

Foto: Pixabay

Previše avokada je takođe štetno.

Danas prodavnice nude veliki izbor avokada, a nutricionisti tvrde da je to zdrava hrana. Ali moramo reći da avokado sadrži puno kalorija: 150 g avokada sadrži 245 kalorija. Stoga se ne preporučuje da pretjerujete sa njegovom konzumacijom.

Foto: Pixabay

Konzumiranje previše avokada također može smanjiti učinak protuupalnih lijekova i smanjiti nivo crvenih krvnih zrnaca.

The post 10 namirnica koje nutricionisti preporučuju da izbjegavate po svaku cijenu: Broj 5 ozbiljno šteti vašem zdravlju appeared first on .