Zagonetke i mozgalice su oblike intelektualne

Zagonetke i mozgalice su oblike intelektualne zabave koje često zahtijevaju kreativno razmišljanje, logiku, i ponekad znanje kako bi se riješile. Ovi izazovi mogu biti sjajan način poticanja razmišljanja, poboljšanja koncentracije i razvoja analitičkih vještina.

Zagonetke i mozgalice su sjajan način stimuliranja uma i pružanja izazova koji mogu biti zadovoljavajući kada se uspješno riješe.

Znamo koliko uživate u dobrim zagonetkama zato smo za vas pripremili jednu jako zanimljivu.

Zagonetka: Ovaj čovjek je imao potres mozga. Njegova žena će se uskoro poroditi. Možete li mu pomoći da se sjeti koja je njegova žena?

Foto: BrightSide

Dobro pogledajte fotografiju i obratite pažnju na nekoliko detalja.

To će vam pomoći da odmah riješite zagonetku.

Rješavanje zagonetki potiče razvoj kognitivnih vještina poput logičkog razmišljanja, apstraktnog zaključivanja, analize i sinteze informacija.  Zagonetke često zahtijevaju kreativnost i inovativno razmišljanje kako bi se došlo do rješenja. Potiču pojedinca da razmišlja izvan uobičajenih okvira.

Podsjetimo da rješavanje zagonetki zahtijeva visoku razinu koncentracije i pažnje na detalje, što može poboljšati sposobnost fokusiranja.

Postoji mnogo vrsta zagonetki, od matematičkih i logičkih do lingvističkih. Raznolikost zagonetki omogućuje osobama različitih interesovanja da pronađu izazove koji odgovaraju njihovim sklonostima.

Da li ste uspjeli odgovoriti na današnju zagonetku?

Rješenje stiže u nastavku.

RJEŠENJE:

Pogledajmo još jednom sliku.

Foto: BrightSide

Hajde da zajedno analiziramo fotografiju i dođemo do rješenja.

Žena sa lijeve strane uopšte ne izgleda kao da bi se mogla poroditi u skorije vrijeme.

Žena u sredini nosi cipele sa potpeticom, tako da se ona vjerovatno pretvara da je trudna.

Žena sa desne strane ima odvezane pertle, što znači da ih nije mogla zavezati od stomaka. Tako da je ona trudna žena muškarca koji je imao potres mozga.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Exergaming je idealna tjelesna aktivnost za školsku djecu, jer sprječava debljinu, bolesti kralježnice i psihosocijalne poremećaj

Što je exergaming?

Koncept vježbanja kroz igru ili exergaming uspješan je spoj zabave, glazbe, kretanja i druženja.

Riječ je o izvrsnu programu koji donosi korist na planu unaprjeđenja cjelokupnoga psihomotornog razvoja te poboljšanja tjelesnog i duševnog zdravlja koji istodobno ima i važnu vrijednost u prevenciji poremećaja zdravlja djece i mladeži.

Što potiče vježbanje kroz igru?

U nastavku ćemo spomenuti neke teorijske koncepte na kojima se temelje spomenuta zapažanja.

Razvoj mozga

Od rođenja do navršene desete godine mozak prolazi kroz nevjerojatno složene i brze promjene, a njegov konačni izgled i funkcija ovise o naslijeđu, tj. biološkom potencijalu i podražajima izvana. Doživljaji i iskustva koja se ponavljaju ostavljaju trajne promjene u strukturi mozga, dok inaktivnost i siromaštvo podražaja umanjuju stupanj punog iskorištavanja bioloških mogućnosti. Učenje, podražaji koji dolaze putem osjetila i ponavljanje kretnji pospješuju funkciju svih dijelova mozga.

No, i nakon desete godine života mozak treba podražaje radi očuvanja postignutih mogućnosti i usvajanja novih. Što smo stariji, potrebno je više vremena i ponavljanja da se usvoje nove vještine.

Glazba svojom melodijom i ritmom uvelike utječe na te procese. S njom se susrećemo i prije rođenja, čak i prije negoli se razviju slušni organi. Na samom začetku, dijete prima glazbu osjetilima preko svoje kože. Po rođenju, sluša majčin glas, koji je također melodiozan. Uspavanke i zabavne pjesmice za djecu te rano bavljenje glazbom nedvojbeno povoljno utječu na razvoj govora i djetetov emocionalni razvoj.

Kretanje

Posljednjih stotinjak godina uvjeti života znatno su se promijenili, a mnogi čimbenici uvjetovali su da se manje krećemo. Prekomjerna urbanizacija i nedostatak slobodnih površina za igru, porast standarda, što je povećalo korištenje prijevoznih sredstava, te unos suvišnih kalorija, kao i školski programi koji opsegom i konceptom znatno oduzimaju vrijeme za slobodne aktivnosti, igru i sport, svakako spadaju u skupinu najznačajnijih. Nažalost, samo trećina školske djece u Hrvatskoj zadovoljava minimum Svjetske zdravstvene organizacije, koja preporučuje najmanje jedan sat dnevno tjelesnih aktivnosti. Uz to što potpomaže pravilan razvoj koštano-mišićnog sustava, kretanje ga održava zdravim i funkcionalnim tijekom cijelog života.

Osim što se pokreti trebaju izvoditi u određenom opsegu i određenom snagom, potrebna je i njihova koordinacija. Vježbanjem se ona stječe, u početku kroz igru, kasnije kroz sport i rekreaciju. Taj segment kretanja je u bliskoj međusobnoj (interaktivnoj – dvosmjernoj) povezanosti s funkcijom mozga.

Za kretanje je potrebna energija. U suvremenom društvu, naročito u urbaniziranim sredinama, prekomjeran unos kalorija jedan je od najznačajnijih javnozdravstvenih problema. Pretilost u odraslih, kao i pretilost u dječjoj dobi povećava se eksponencijalno, a Hrvatska spada među države s visokim rizikom i učestalošću. Istraživanja su pokazala da 16 posto djece predškolske dobi ima povećanu tjelesnu masu, a 5 posto ih već spada u kategoriju debelih.

Javnozdravstveni značaj debljine temelji se na sljedećim činjenicama:

  • 30 posto debele predškolske djece bit će debelo do kraja života
  • 60 posto debelih adolescenata ostaju debeli do kraja života
  • trećina uzroka smrti u Hrvatskoj je neposredno uzrokovana debljinom
  • dvije trećine uzroka smrti u Hrvatskoj je neposredno ili posredno uzrokovano debljinom.

Debljina je opasna zbog toga što vodi u neaktivnost, negaciju i zanemarivanje tjelesnog, što za posljedicu ima još jače debljanje. U tijelu se događa cijeli niz hormonskih i metaboličkih promjena koje povećavaju potrebu za hranom, što je jedan od razloga relativno slabog uspjeha liječenja debljine u djece (oko 10 posto uspjeha) i odraslih (oko 20 posto uspješnosti). Stoga je neizmjerno važno djelovati preventivno promoviranjem zdravih stilova života, s tim da bi roditelji trebali svojim primjerom utjecati na djecu.

Prevencija upala dišnih putova

U mirovanju, protok zraka kroz dišne putove je dva do tri puta manji negoli za vrijeme tjelesne aktivnosti, disanje je površno (plitko) i velik dio dišnog puta se ne zrači. Protokom zraka sluznica se čisti te tako sprječava razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica, mogućih uzroka upale. Kretanjem i brzim disanjem jačaju se mišići koji sudjeluju u disanju, pa disanje postaje snažnije i učinkovitije. Poznato je i da umjerena tjelesna aktivnost potiče imunosni sustav, stoga je on slabiji kod osoba koje se malo kreću.

Emocionalni i socijalni aspekti

Duh i tijelo nedjeljiva su cjelina i svaki poremećaj na jednoj strani izravno i snažno odražava se na zdravlje drugog dijela. Kretanje, već samo po sebi, u mozgu oslobađa hormone ugode. Osjećaj pokretnosti, vitkosti i socijalne prihvatljivosti pridonosi dobrom emocionalnom zdravlju.

Slabija pokretljivost i prekomjerna tjelesna težina donose suprotne učinke te se stvara nesklad između emocionalnih potreba i tijela. Brojna istraživanja pokazuju niže dosege u općoj životnoj uspješnosti osoba koje se manje kreću i koje su pretile. U djetinjstvu i adolescenciji ti poremećaji nerijetko uzrokuju snažne traume i vode u izolaciju i/ili socijalnu patologiju (nasilništvo, bolesti ovisnosti i slično).

Exergaming program – brine o svim aspektima rasta i razvoja djece

Izgradnja svijesti o važnosti ravnoteže duhovnog i tjelesnog neobično je važna tijekom odrastanja.

U vrijeme kad su djeca izložena utjecajima različitih medija (TV, internet, videoigre) sve je češći problem njihova asocijalnost – manjak druženja. U interakciji s drugima dijete može steći realitetni uvid u vlastite sposobnosti – u čemu je bolji, a u čemu slabiji od drugih, i kako to može nadoknaditi. Važno je istaknuti da taj proces treba biti pod nadzorom stručnog osoblja, koje će metodologijom rada i psihološkom potporom osigurati da se svako dijete koje sudjeluje u programu dobro osjeća i poboljša svoje psihofizičke mogućnosti.

Iskustva s Exergaming programom pokazuju da je riječ o aktivnosti koja vodi brigu o svim aspektima rasta i razvoja djece: potiče kretanje, koordinaciju, izdržljivost, motivaciju, zabavan je i provodi se u društvu. Apsolutno je u skladu sa suvremenim načinom življenja i djeca ga odlično prihvaćaju. Stoga se može preporučiti kao izvrstan javnozdravstveni program unaprjeđenja zdravlja djece i mladeži te prevencije debljine, bolesti koštano-mišićnog sustava, dišnih putova i psihosocijalnih poremećaja.

Stoga ga valja učiniti dostupnim što većem broju djece. S obzirom na specifične potrebe školske djece, primjereno je u sklopu redovitih školskih ili izvanškolskih aktivnosti djeci osigurati svakodnevno bavljenje tjelesnom aktivnošću, pa i u danima kad nisu predviđene redovne aktivnosti, u trajanju od najmanje 15 minuta.

Nadalje, treba djelovati na stavove i uvriježene običaje organiziranja proslava, to jest pružiti informacije o zdravoj prehrani i potrebi za kretanjem. Uz primjerenu teorijsku nastavu za roditelje i djecu, potrebno je organizirati i pokazne proslave. Na temelju dosadašnjih iskustava u nas i u inozemstvu, može se zaključiti da su tako koncipirani programi dobro prihvaćeni i da znatno doprinose zdravlju djece i cijele zajednice.