Potresan govor španske ministrice: 'U Palestini vidimo genocid'
Španska ministrica za socijalna prava, Ione Belarra, kazala je da je ono što se događa u Palestini genocid i pokušaj istrebljenja cijelog naroda, te pozvala na prekid diplomatskih veza s Izraelom.

Govoreći u parlamentu, Belarra je upitala špansku konzervativnu Narodnu stranku, koja se smatra proizraelskom, hoće li “prestati biti saučesnik u genocidnoj državi Izrael”.

“I to se događa u kontekstu u kojem država Izrael desetljećima nezakonito zauzima zemlju koja joj ne pripada, krade domove Palestincima, maltretira ih vršeći svakodnevno nasilje protiv palestinskog naroda”, kazala je Belarra.

Spomenuvši da se Palestinci suočavaju s “etničkim čišćenjem”, rekla je da je ono što vide ovih dana “zastrašujuće”, misleći na nemilosrdne zračne i kopnene napade izraelske vojske na Pojas Gaze.

“Slažete li se s masivnim bombardovanjem? U samo jednom mjesecu ubijeno je više palestinske djece nego u svim ratovima u cijelom svijetu prošle godine. Osuđujete li ta ubistva”, upitala je Belarra.

Kazala je da ono što Izrael radi nije “legitimna odbrana”, naglašavajući da većina Španaca želi kraj ovom “genocidu”.

“Raskinimo diplomatske odnose s Izraelom jednom zauvijek”, rekla je Belarra, koja je lider ljevice-krilo stranke Podemos.