NOVA OLUJA ZA PAR SATI, IZDATO NAJVEĆE UPOZORENJE: U Toku Noći I U Hrvatskoj, Jaki Udari Vjetra I Grad, Pa GRMLJAVINA!

USloveniji je danas popodne izdato narandžasto upozorenje zbog najavljenog jakog nevremena koje se očekuje u toku večeri. Nevrijeme se u toku noći očekuje i u Hrvatskoj, a u Srbiju oluja stiže u utorak uvečer.

U Sloveniji su ponovo upaljeni meteorološki alarmi zbog nevremena koje se očekuje do kraja dana. Jako nevrijeme se očekuje i u Hrvatskoj, piše “Jutarnji list”.

Meteorolog Ivan Ristić je danas saopštio da nove oluje stižu u Srbiju iz Italije, a Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO) je danas popodne izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za sjeverozapad zemlje važi danas od 19 sati, odnosno od 18 sati za sjeveroistok.

Slovenački sinoptičar Blaž Ster je u nedjelju na svom “Tviter” nalogu upozorio građane da je nevrijeme moguće od ponedjeljka uveče do srijede. U početku se očekuju jaki udari vjetra i grada, a od utorka se očekuju i pljuskovi.

Šta čeka Srbiju ove nedjelje?

Kako je najavio meteorolog Ivan Ristić, oluja u Srbiji će biti sutra (utorak) uveče. Prema posljednjim najavama italijanskih meteorologa, dolazak hladnijeg i nestabilnog vazduha spuštaće se iz sjeverne Evrope prema Lombardiji, prenio je ilmeteo.it, a prema riječima Ristića ova prognoza odraziće se i na Srbiju.

Kako stoji u prognozama, očekuju se ‘kritične’ vremenske pojave, jaki pljuskovi, česta električna aktivnost, grad i jaki udari vjetra. “Važi i za Srbiju od sutra uveče”, istakao je Ristić i objavio da ‘sutra uvečer sa osvježenjem stižu i oluje’. U cijeloj Srbiji danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura, dok je u Bačkoj i Banatu upaljen i žuti meteo alarm zbog grmljavine. Sutra se pali crveni meteoalarm uz upozorenje na naglu promjenu vremena.

“U utorak krajem dana na sjeveru, a u srijedu i u ostalim krajevima nagla promjena vremena uz kišu, plјuskove, grmlјavinu i pad temperature za oko 15 stepeni. U zoni grmlјavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni vjetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)“, upozorio je RHMZ.