Evo koliko kilograma treba da imate ako ste visoki 165, a koliko ako ste 175 cm: Pogledajte tabelu i provjerite jeste li u opasnosti od gojaznosti!

Namirnice koje jedemo, koliko smo fizički aktivni, naša genetika, metabolizam i hormoni… sve ovo utječe na našu tjelesnu težinu.

S godinama, metabolizam se usporava, što često dovodi do debljanja kod žena. Međutim, ako pazimo na ishranu i redovno vježbamo, kilogrami se neće nakupljati.

Mnoge žene smatraju da nemaju vremena za fizičku aktivnost, ali zapravo, preporučuje se da dnevno pređu 10.000 koraka, što se lako može pratiti putem pametnih telefona.

Foto: Pixabay

Važno je pratiti promjene na tijelu i redovno se vagati kako bismo znali gdje se nalazimo. Nutricionisti i fitness instruktori mogu nam pomoći da pronađemo pravi način ishrane i vježbanja, a uz malo volje i discipline, sve je moguće.

Metabolizam je proces pretvaranja kalorija iz hrane u energiju, a naše tijelo sagorijeva te kalorije kako bi nam dalo energiju za svakodnevne aktivnosti. Preskakanje obroka i gladovanje usporava metabolizam, pa je važno redovno jesti zdravu i uravnoteženu ishranu.

Masti su također važne za naše tijelo, ali moramo ih unositi na pravi način. Izbjegavanje šećera i grickalica te umjesto toga uvođenje redovnih obroka i užina u prehranu može poboljšati metabolizam i smanjiti tjelesnu težinu.

Foto: Pixabay

Ako se vraćamo na normalnu ishranu nakon dijete, važno je jesti manje obroke, ali češće. Fizička aktivnost također igra važnu ulogu u održavanju tjelesne težine. Važno je izbjegavati izgladnjivanje jer usporava metabolizam i može uzrokovati ponovno dobivanje kilograma.

Konačno, praćenje tabele za tjelesnu težinu može nam pomoći da vidimo gdje se nalazimo i da li je potrebno sprovesti dijetu. Ako sumnjate da ste na pragu gojaznosti, najbolje je potražiti savjet stručnjaka.

Normalno:

Višak kilograma:

The post Evo koliko kilograma treba da imate ako ste visoki 165, a koliko ako ste 175 cm: Pogledajte tabelu i provjerite jeste li u opasnosti od gojaznosti! appeared first on .