13 stvari koje muškarci i žene rade drugačije

Muškarci i žene mogu biti toliko različiti. To možete vidjeti u svakodevnim stvarima koje rade. Evo samo nekoliko primjera.

Dakle, muškarci i žene različito…

1. Zijevaju

Muškarci najčešće prekrivaju usta šakom kada zijevaju, dok žene koriste otvoren dlan – vjerovatno zato što se smatra da izgleda elegantnije i “ženstvenije”.

Foto: stiai.net

2. Različito se skidaju

Muškarci i žene skidaju se na različite načine. Muškarci najčešće stavljaju ruke iza ramena, izvlačeći majicu za kragnu. Žene prekriže ruke ispred, hvataju odjevni predmet na dnu poruba i pritom ga okreću naopačke.

Muškarci mogu koristiti bilo koju metodu, ali žene koriste samo potonju. To nije zato što smo naučeni da se skidamo drugačije; ali to je rezultat činjenice da je većina ženske odjeće čvršća uz tijelo i korištenje “muške” metode jednostavno ne funkcionira.

3. Pokazuju svoje ruke drugačije

Na zahtjev da pokažu ruke, muškarci (pod uslovom da nemaju šta da kriju!) uvijek će vam pokazati dlanove, dok vam žene iz nekog razloga uvijek daju nadlanice.

4. Bacaju loptu drugačije

Ako muškarcu date loptu da baci, on će je baciti odozgo iza glave, dok žena odozdo držeći je objema rukama ispred sebe.

5. Sjede drugačije

Žene obično sjede prekriženih nogu. Muškarci obično radije leže raširenih koljena. To je uglavnom zato što većina muškaraca i žena nosi različite vrste odjeće; obično se ne smatra dobrom idejom da žena sjedi u “muškom položaju” ako nosi kratku suknju.

S druge strane, za muškarce, njihov instinktivni položaj sjedenja je ukorijenjen u evoluciji: ovo je tipičan položaj “alfa mužjaka” koji pokazuje svoju muškost.

Foto: stiai.net

6. Čuju zvukove drugačije

Žene imaju oštrije čulo sluha od muškaraca i vješte su u hvatanju visokofrekventnih zvukova. Začudo, ženski mozak je “programiran” da čuje plač bebe, dok će većina muškaraca spavati čak i ako ga čuju kao da se ništa nije dogodilo.

Ako mače negdje napolju mjauče, mnogo je veća vjerovatnoća da će to čuti žena nego muškarac. Međutim, podjednako fascinantno, muškarci mogu bolje da razaznaju smjer iz kojeg zvuk dolazi od žena. Pa će joj reći gdje se krije mače!

7. Različito razlikuju desnu i lijevu stranu 

Muškarci nikada ne brkaju desnu i lijevu jer je aktivniji dio njihovog mozga ili desna ili lijeva hemisfera – nikad oboje. Međutim, ako većinu žena pitate koja je njihova lijeva ruka, nećete dobiti odmah odgovor.
Često će gledati u prsten ili razmišljati kojom rukom pišu. Zbog toga se muškarci širom svijeta žale da žene ne mogu brzo da razaznaju šta je lijevo, a šta desno!

Foto: stiai.net

8. Vide drugačije

Muškarci mogu jasno vidjeti naprijed i daleko. Moglo bi se reći da imaju oči kao dvogled. To se zove tunelski vid – vizija lovca koji može pratiti svoj plijen. Zbog toga muškarci ponekad optužuju žene da kriju stvari od njih; čak i ako su mu čarape, donji veš, ključevi od auta i novčanik, ili nešto u frižideru gdje treba da bude, čovjek ne može odmah da ga zgrabi ako mu nije u direktnom vidokrugu.

Nasuprot tome, žene imaju mnogo bolji periferni vid. Tvrdi se da je to rezultat činjenice da žena treba da vidi što više od onoga što je oko nje, kako bi bolje vidjela postupke svoje djece i brzo uočila svaku opasnost po njih.

Ove razlike mogu imati ozbiljne posljedice.

Osiguravajuća društva tvrde da je manja vjerovatnoća da će žene biti uključene u saobraćajne nesreće u kojima njihov automobil udari sa strane. Međutim, mnogo je veća vjerovatnoća da će ogrebati automobil kada pokušavaju paralelno parkirati jer imaju slabo razvijen osjećaj za prostor.

9. Drugačije vežu bade-mantile

Žene obično pričvršćuju bade-mantil tako što ga vežu oko struka, dok ga muškarci vežu na bokovima. Neki kažu da je to zato što žene žele da istaknu svoju figuru čak i kada nose široku odjeću, dok muškarcima to uopće nije bitno.

Foto: stiai.net

10. Tumače osjećaje na različite načine

Kažu da žena može protumačiti vizuelne, verbalne i sve druge vrste signala koje muškarci daju gotovo trenutno. Kada žena uđe u prostoriju punu stranaca, često će ih pomno promatrati i moći će reći ko se s kim dobro slaže, ko pati, ko je istinski sretan i kakvo je raspoloženje.

Kada muškarac uđe u prostoriju, brzo će skenirati svoje okruženje, utvrditi gdje su izlazi, potražiti poznata lica i pokušati otkriti ko je prijetnja ili potencijalni neprijatelj. Takođe, muškarci generalno ne mogu da razaznaju kada je žena uvrijeđena osim ako im to direktno ne kaže, ali žena obično očekuje da on pročita suptilne signale koje mu ona daje.

11. Rade zadatke drugačije

Muškarci su uglavnom u stanju da se fokusiraju na jedan po jedan zadatak. Ako pokušate razgovarati s njim dok se brije, sva je prilika da ćete ga prekinuti. Umjesto toga, mnogi ljudi vjeruju da žene mogu nositi mnoge stvari u isto vrijeme.

Još jednom, razlog za to leži u različitim načinima rada muških i ženskih mozgova i utjecaju drevnih, društveno određenih uloga. Hiljadama godina unazad, ako se čovjek nije fokusirao na lov, njegova porodica bi umrla od gladi. A ako se žena u potpunosti koncentriše na skupljanje bobica i korijena, njena djeca bi mogla biti u opasnosti.

12. Rješavaju probleme drugačije

Često kada žena ima problem, razgovaraće o tome sa svojom majkom, najboljom prijateljicom, mužem, čak i osobom koja sjedi pored nje u autobusu. O tome će pisati u svom dnevniku, slati poruke nekome otkrivajući sve ili ostavljati objave na društvenim mrežama.

S druge strane, kada muškarac ima problem, mnogo je vjerovatnije da legne ispred televizora i da iskulira u tišini. On se nosi sa stresom tako što se odvlači od svojih problema. Ako mu dođete sa savjetima i prijedlozima, to će ga iznervirati.

Foto: stiai.net

13. Različito pamte informacije

Žensko sjećanje je poput ogromnog ormara sa desetinama polica i gdje je sve na svom mjestu. Žene čuvaju tačne informacije o svima koje sretnu i o svemu što se dešava – ko voli koju hranu, čiji je rođendan, koji datum, šta je majka zamolila da uradi za nju i šta su djetetu potrebne za školu. Muškarci, s druge strane, uglavnom pamte samo stvari za koje misle da su zaista važne, što ih često navodi da optužuju žene da im pune glavu potpuno nebitnim informacijama.

Zapamtite, nema potrebe da se previše brinete o ovim razlikama – naprotiv, trebalo bi nam biti drago što postoje. Kako često kažu, suprotnosti se privlače i to je ono što stvara magiju koju svi poznajemo kao ljubav.