OVAKO SE TREBATE HRANITI U MENOPAUZI DA SE NE BISTE UGOJILI: 5 namirnica koje su veliki neprijatelji ženske figure

Menopauza je prirodni proces koji se događa kod svih žena, a označava kraj reproduktivnog razdoblja. Dolazi do prestanka menstruacije i smanjenja proizvodnje estrogena i progesterona, što može utjecati na mnoge aspekte zdravlja.

Menopauza se obično događa između 45. i 55. godine života, a najčešće je uzrokovana starenjem jajnika. Ipak, menopauza može doći i prije tog doba zbog nekih medicinskih stanja ili hirurškog uklanjanja jajnika.

Simptomi menopauze su različiti kod svake žene i mogu uključivati ​​valunge, noćno znojenje, suhoću va**ne, promjene raspoloženja, nesanicu, umor, bolove u zglobovima i mišićima te smanjenu se**
ualnu želju. Ovi simptomi mogu biti vrlo neugodni i negativno utjecati na kvalitetu života.

Foto: Pixabay

Žene koje prolaze kroz menopauzu također su podložnije osteoporozi i srčanim bolestima zbog smanjenja estrogena u tijelu. Stoga je važno da žene koje prolaze kroz menopauzu održavaju zdravu prehranu i redovito vježbaju kako bi održale svoje tijelo zdravim.

Postoje različiti tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, uključujući hormone nadomjesne terapije, prirodne lijekove, kao što su biljni dodaci i akupunktura, kao i promjene u načinu života.

Foto: Pixabay

U svakom slučaju, menopauza je prirodni proces koji se događa u tijelu svake žene. Važno je razgovarati s liječnikom o bilo kojim simptomima koji se pojavljuju tijekom menopauze, kao i o bilo kakvim promjenama u načinu života ili tretmanima koji bi mogli biti korisni.

U menopauzi, mnoge žene doživljavaju iznenadne hormonske promjene koje mogu dovesti do naglog dobijanja na težini.

Foto: Pixabay

Ove promjene mogu biti dramatične i žene se često pitaju što nije u redu. Kako bi uspostavile ravnotežu hormona i održale vitku liniju, savjetujemo da slijedite smjernice koje su namijenjene upravo vama.

Evo nekih preporuka koje su propisane od strane medicinskih stručnjaka:

-Napravite plan prehrane i pridržavajte se toga tijekom menopauze. Imajte tri glavna obroka i dvije zdrave užine, izbjegavajući ugljikohidrate i masnu hranu.

-Izbacite masno svinjsko meso, mliječne proizvode, slatkiše i hljeb.

-Pokušajte svakodnevno napraviti oko 10.000 koraka.

-Izbjegavajte grickanje između obroka, a ako osjetite glad, popijte čašu tople vode.

Foto: Pixabay

-Smanjite veličinu obroka, ne smiju biti teži od 250 grama.

-Pijte samo vodu. Sokovi su strogo zabranjeni.

-Povećajte unos voća i povrća.

-Ako imate vremena, vježbajte.