Letenje tijekom trudnoće: Evo šta se dešava ako porod krene u avionu

Iako nema zvaničnih podataka, prema određenim statistikama otprilike oko 60 beba je rođeno “na nebu” i da su poznate kao bebe rođene u vazduhu ili “neborođene”.

Avion nije porođajna soba o kojoj bi buduća majka sanjala, ali ovakvi porođaju se dešavaju i dešavali su se kroz prošlost.

Evo šta se dešava ako porod krene u avionu.

1. Na posadi je da odluči da li je neophodno prinudno slijetanje.

Iako je većina aviokompanija sada postavila ograničenja za trudnice (obično najkasnije 38 sedmica ili 30 dana prije datuma porođaja i potvrđeno ljekarskim uvjerenjem), još uvijek postoji mogućnost da se dogodi neočekivani porođaj.

Iako je to rijetko, ako se dogodi posada nema mnogo opcija. Prije svega, stjuardese nisu obučene za rađanje beba. Tako da će se u tom trenutku svi nadati da je u tom avionu doktor ili medicinska sestra.

Ako u avionu nema medicinskih stručnjaka, stjuardese će djelovati kao babice i rađati bebu. To će se vjerovatno dogoditi ako ne postoji način da avion prinudno sleti i let jednostavno nastavi do svog prvobitnog odredišta.

Foto: Pixabay

2. Ne postoji pravilo koje se odnosi na državljanstvo bebe.

Pravila se mogu mijenjati u zavisnosti od aviokompanije i teritorije na koju avion leti, jedno je sigurno: beba će dobiti isto državljanstvo kao i majka i otac.

Ostale 2 mogućnosti su da beba stekne državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan ili u kojoj se avion nalazi u trenutku rođenja.

Na primjer, ako se dijete rodi na bilo kojem dijelu američke teritorije, čak i u zraku, ono će odmah dobiti američko državljanstvo. Ali, ako se dijete rodi u britanskom vazdušnom prostoru, ono neće dobiti britanske dokumente.

Foto: Pixabay

3. Neke avio kompanije mogu ponuditi besplatne karte za bebu.

Postoje neke glasine da bebe rođene u avionima dobijaju besplatne letove doživotno.

Bilo je samo nekoliko beba koje su dobile besplatne letove za cijeli život, poput dječaka koji je rođen u indijskoj aviokompaniji i djevojčice rođene na letu Egyptair-a.

Bebe rođene u Polar Airlines, AirAsia, Asia Pacific Airlines ili Airways – i jedna beba na letu Atlantic Virgin – dobile su besplatne karte do 21. godine.

2017. godine na letu Spirit Airlinesa rođen je dječak koji je nagrađen besplatnim kartama doživotno, uz mogućnost da sa sobom povede još jednog putnika.

Foto: Pixabay

4. Avion bi mogao dobiti ime po bebi

Godine 2019. JetBlue avion sletio je s dodatnim putnikom. Dostupno medicinsko osoblje i posada pomogli su u porođaju dječaka hiljadama kilometara u zraku. Preimenovali su avion u “Born to Be Blue” po bebi rođenoj u avionu.
Bebe mogu čak dobiti poklone od aviokompanija. 2018. godine, na letu Chick-fil-A rođena je djevojčica. Dobila je hranu za cijeli život, a čak joj je garantovan i posao kada bude dovoljno stara.

Foto: Pixabay

5. Zdravlje bebe može biti ugroženo.

Nekoliko je razloga zašto avion nije idealno mjesto za porođaj bebe. Prvo, vazduh iznad je tanji, što će bebi otežati disanje.

Drugo, u avionu ne postoji visokotehnološka oprema koja bi pomogla pri porođaju, posebno ako je potreban hitan carski rez. Također, uši novorođenčeta izložene su brojnim problemima zbog pritiska vazduha.

Iako je prilično rijetko da se porođaj dogodi u zraku, posada će se pobrinuti da se majka osjeća što sigurnije i udobnije. Mama bi se mogla preseliti u prostraniji prostor, kao što je prva klasa ili poslovna klasa.