Zvizdić o sramotnom pismu parlamentaraca iz RS-a: 'U laži su kratke noge'
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić reagirao je na pismo koje su predstavnici SNSD-a u državnom parlamentu poslali američkim kongresmenima i senatorima, kao i zastupnicima Evropskog parlamenta.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

“Čitam da su predstavnici SNSD-a u PS BiH poslali američkim kongresmenima i senatorima, kao i zastupnicima Evropskog parlamenta opskurno pismo puno laži, šovinističkih fraza, malicioznih islamofobnih konstrukcija i kočijaških političkih konstatacija pokušavajući da na najprimitivniji način ocrne BiH i opanjkaju svoje komšije i sugrađane.

U pismu se pozivaju na izmišljeni i samo njima poznati ‘islamski radikalizam’ u BiH, ali ni jednom riječju ne spominju njihove višegodišnje aktivnosti na ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, rušenju državnih institucija i zabrani djelovanja Oružanih snaga BiH, SIPA-e, OSA-e, UIO-a BiH, kao i nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH, što je prema domaćem i međunarodnom pravu, napad na ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države BiH.

Dok lažno citiraju prioritete iz Mišljenja EK za BiH, jer niti jedan ne predviđa ‘izbacivanje’ stranih sudija, istovremeno nemušto izbjegavaju podatak da 14 prioriteta predviđa uspostavu tijela za ujednačavanje pravne prakse na nivou BiH (Vrhovnog suda BiH), ukidanje prava veta u odlučivanju u upravnim tijelima na nivou BiH, slobodu medija i civilnog društva, a ne zakon o cenzuri, kleveti i ‘stranim agentima’, borbu protiv korupcije, integritet izbornog procesa itd.

I nigdje, niti jednom riječju 14 prioriteta ne tretira niti visokog predstavnika niti sudbinu OHR-a. Ne spominju ni aparthejdski odnos prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim koji žive u bh entitetu RS, kao ni činjenicu da u brojnim općinama u bh entitetu RS slobodno djeluju neočetnički i neofašistički pokreti čiji je cilj fizički progon i istrebljenje muslimanskog i katoličkog stanovništva sa teritorije bh entiteta RS.

Kao ‘zmija noge’ kriju u pismu činjenicu da je kompletno rukovodstvo stranke kojoj pripadaju i u čije ime šalju pismo, na ‘crnoj listi’ SAD i UK zbog ugrožavanja mira i stabilnosti, antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti i korupcije, dok istovremeno šute kao ‘zaliveni’ o brojnim podacima da su upravo oni proxy ruskih interesa u BiH.

Zbog toga vrlo brzo slijedi odgovor, odnosno pismo koje će biti upućeno na iste adrese i šire, ali sa tačnim informacijama i hronološki navedenim relevantnim činjenicama.

Da parafraziram jednu izreku:

Možda možete preko režimskih medija varati zavedene građane bh entiteta RS, ali sasvim sigurno ne možete varati institucije i građane regiona, Evrope i demokratskog svijeta. Zaista su u laži kratke noge.

Pozivam da se napuste rigidne nacionalističke politike i da se posvetimo evropskoj budućnosti i ekonomskom prosperitetu multietničke i demokratske BiH.”

Radiosarajevo