Znate li šta znače ovi saobraćajni znakovi koji zadaju glavobolje mnogim turistima

Za putovanje automobilom u inostranstvo neophodno je poznavati bar osnovne informacije o saobraćaju u toj zemlji kako ne bismo došli u situaciju da platimo kaznu i tako sebi uskratimo dio budžeta za ljetovanje.

Zato su administratori Facebook grupe “Grčka uživo” odlučili stati na put nedoumicama koje muče turiste u Grčkoj iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije koji su sopstvenim automobilima krenuli put grčkih ljetovališta.

Precrtana debela bijela crta (jedna ili dvije) u znaku zabrane parkiranja znači da ne smijete parkirati na toj strani ulice parnog ili neparnog mjeseca, a ne dana. Ako je jedan pravougaonik precrtan, na toj strani ne parkirate tokom januara, marta, maja, jula, septembra i novembra, a ako su precrtana dvije linije onda ostalim mjesecima u godini”, navodi se u postu.

Jedan od članova grupe objasnio je zašto se u Grčkoj često u jednoj ulici mogu vidjeti oba znaka.

Duž ulice su radnje ili čak stambeni objekti, a automobili im blokiraju ili maskiraju i ometaju vidljivost i pristupačnost, pa se mjenjanjem uspostavlja fer ravnoteža za vlasnike radnji sa obe strane”, navodi korisnik, piše GP Maljevac.

izvor hayat.ba