Recept koji se najviše pretražuje na Guglu

Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno “paneer”. Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.

“Paneer” je popularni indijski sveži sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svežini i nežnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.

Sastojci:

6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mleka
2 veća limuna, iscedite ih
malo soli

Priprema:U velikom loncu prokuvajte mleko na srednjoj temperaturi. Povremeno mešajte kako mleko ne bi zagorelo. Kad mleko počne da kipi, smanjite temperaturu na najmanju moguću.

Postepeno dodajte limunov sok i malo soli – kašiku po kašiku, dok mleko ne počne da se zgrušava. Mešajte nežno kako bi se sir odvojio od surutke. Nakon dodavanja limunovog soka, lonac pomerite sa šporeta i pustite da stoji od 5 do 10 minuta dok se surutka potpuno ne odvoji od sira.

Postavite cediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocedi. Nežno prelijte sir u cediljku i ostavite ga da se cedi od 30 do 40 minuta.

Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocedio, nežno ga uklonite iz cediljke i stavite na ravnu površinu.

Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi “paneer”, stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.

Ukoliko želite da vam “paneer” bude mekši, onda nema potrebe da primenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon ceđenja.

izvor b92.net