ZNAKOVI AUTIZMA KOD ODRASLIH: “Meni su postavili dijagnozu u 33. godini”

Kako otkriti autizam kod odraslih osoba? Ovo su znaci.

Kristini Mekginis je otkriven autizam kad je imala 33 godine, a poželjela je da napravi dokumentarni film o svom djetinjstvu kako bi pomogla i drugim djevojčicama i ženama sa ovom dijagnozom.

Britanska manekenka i TV zvijezda kaže da, poput nje, mnogi nisu svjesni da se i sami nalaze na nekoj tački spektruma raznih autističnih poremećaja.

267593-kristinamekginis-share

Ljekari kažu da je ovaj problem u razvoju doživotan i, mada se obično otkriva već na dečjem uzrastu, može se dijagnostikovati mnogo kasnije.

Kod odraslih osoba, jedan od znakova je velika anksioznost u društvenim situacijama i teškoća da se razumije kako se druge osobe osjećaju i šta misle.

Autistični ljudi često djeluju grubo, kao da nisu zainteresovani za druge, umiju da zvuče nevaspitano, a teško im je da izraze svoja osjećanja. Ne razumiju ironiju i sarkazam, shvataju sve što im se kaže bukvalno.

Vole da imaju istu rutinu svakog dana i postaju veoma anksiozni ako se ona poremeti. Dešava se da, u društvu, izbjegavaju direktan kontakt očima, a ne razumiju mnoga pravila bontona pa će često govoriti uglas s ostalima.

Nemaju jasnu koordinaciju u ličnom prostoru – drugim ljudima se ponekad izuzetno približe, a burno reaguju ako njima neko priđe ili ih dotakne.

Pažnju im privlače najsitniji detalji, šare, mirisi, zvukovi koji su drugim ljudima neinteresantni. Prije nego što počnu da nešto rade, vole da sve isplaniraju do posljednje sitnice.

U Velikoj Britaniji, gdje živi i radi manekenka Kristina Mekginis, procjenjuje se da je oko 1,5 odsto djece autistično. Češće se autizam otkriva kod dječaka, što se tumači mogućim većim genetskim rizikom, ali i činjenicom da djevojčice “prođu neprimijećeno”. 

Tako je, prošle godine, voditeljka Melani Sajks objavila da joj je autizam otkriven tek u 51. godini. Kod nje je ustanovljen tek kad se podvrgla ispitivanju, radeći na dokumentarnom filmu o autističnim ljudima u obrazovnom sistemu. Melani kaže da ima problem da razumije šta drugi misle ili osjećaju, osejća se vrlo anksiozno u situacijama sa drugim ljudima i stvari shvata vrlo bukvalno.

Tekst: Lepa&Srećna