SVAKI PROSJEČAN STAN U JUGOSLAVIJI IZGLEDAO JE OVAKO: Slike bude OGROMNU nostalgiju, neke predmete SIGURNO IMATE KOD KUĆE


Skoro svaki stan u Jugoslaviji podsjećao je kao na ovaj, a neki namještaj vaše bake, deke, mame i tate vjerovatno još koriste.


Jugoslavija predstavlja jedno posebno doba kojeg se i te kako sjećaju naši stariji članovi porodice. Nosi sa sobom brojne uspomene koje nam bude neizbježnu nostalgiju i osjećaj da je bilo neko “bolje i srećnije vrijeme”.

Naime, na društvenim mrežama pronašli smo sliku jednog prosječnog stana iz doba SFRJ i odmah smo prepoznali stil koji je preferirao skoro svaki žitelj. Mali televizor, veliki trosjed i fotelje – bili su neizostavni. Takođe, velika komoda za knjige u sklopu ormara bio je obavezan dio namještaja. A pisaća mašina pored kreveta je svima zapala za oko.

Slika je pokrenula lavinu komentara i prisjećanja, brojni ljudi su podijelili svoje utiske o tom vremenu i potvrdili da su i oni živjeli u sličnim domovima, a neki od najzanimljivijih su:

Potičem iz radničke porodice, 1972. sam rođena, imali smo ovakvu dnevnu sobu, kuhinju ,,Marles” narandžaste boje, trpezariju koju i sada imam – napisala je Azra.


106555-porodica-u-jugoslaviji-ff

– Skoro pa svaki dnevni boravak je izgledao ovako, (gdje sam ja imala priliku ulaziti),ovo je bio prosječno uređen stan. Ja lično žalim za tim vremenima, kome pravo, kome krivo – prisjeća se Mira.

– Ovaj regal još uvijek mi je u upotrebi, iako premješten na selo. Današnji namještaj ne može se uporediti sa kvalitetom tadašnjeg. A i tehnika je bila kvalitetnija – naglašava Rada.

106557-porodica-u-jugoslaviji-ff

– I kod mojih roditelja je slično bilo, samo je boja bila drugačija. Bila su to divna vremena. Moj tata je bio običan radnik, mama domaćica, opet su živjeli dobro. Bili bez dugova. Nikad se nisu svađali zbog para. Bili su zadovoljni – zaključila je Suzana.

(Stil)