ZBOG OVE GREŠKE VAM PUNJENE PAPRIKE NIKAD NE ISPADNU UKUSNE: Domaćice DODAJU OVO U FIL i TIME UNIŠTAVAJU JELO


Punjene paprike omiljeno su ljetnje jelo u većini kuća. U sezoni paprika čini se da nema ništa lakše nego pripremiti nadjev od mesa, napuniti svježe paprike, preliti ih sokom od paradajza i staviti u rernu da se krčkaju.

Ali, i prilikom pripreme ovog naizgled jednostavnog jela trebalo bi znati nekoliko trikova.

Domaćice se često žale da se nadjev raspada, da je previše suh, da paprike pucaju ili da se riža raskuhala i pretvorila u gnjecavu masu.

Da biste izbjegli ove greške, primijenite sljedeće trikove.

Paprike

1. KOMBINUJTE MESO ZA FIL

Većina domaćica misli da će im nadjev za paprike biti ukusniji ako koriste isključivo juneće meso i tu prave veliku grešku.

Najbolji nadjev za punjenje paprika trebalo bi da bude od 70 odsto junetine i 30 odsto teletine. 


2. OBAVEZNO DODAJTE JAJE U NADJEV

Iako će se mnogi kulinari pobuniti i reći da u fil za punjene paprike, kao i u fil za sarmu nikada ne bi trebalo ubacivati svježe jaje, istina je da će ono odlično povezati smjesu od mesa, crnog i bijelog luka, riže i začina.


Tako se nadjev neće raspadati kad paprike budu dobro ukrčkane.

3. NE PUNITE PAPRIKE DO VRHA

Punjene paprike

Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u očišćene paprike, spremne za punjenje. Zbog toga paprike pucaju tokom kuhanja, jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su paprike lošijeg kvaliteta, odnosno tanje.

Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i obavezno ostavite da vrh paprike bude slobodan. Tako će čak i paprike lošijeg kvaliteta biti pošteđene pucanja i raspadanja prilikom krčkanja.

4. GREŠKA SA RIŽOM

Prilikom pripreme fila za punjenje paprika neke domaćice odlučuju da je skuhaju i tu prave veliku grešku. Rižu bi trebalo staviti u sirovom stanju u fil, jer će se skuhati dok se paprike budu krčkale u rerni.

Ukoliko u fil za punjenje paprika stavite već kuhanu rižu, ona će se raspasti i neće pokupiti arome iz mesa i povrća; pretvoriće se u gnjecavu masu, a to sigurno nije ono što želite da vidite kad izvadite papriku na tanjir i presiječete je da biste uživali u njenom izgledu i ukusu.