ZAŠTO JE GRAD POPRIMAO ČUDNE OBLIKE TOKOM OLUJE? Meteorolog objasnio o čemu je riječ! Ubijao je i ptice, ništa NIJE IZDRŽALO UDARE


Srbija se u tri navrata tokom ove nedjelje našla na udaru superćelijske oluje. Osim snažnih gromova i obline kiše, pojedine dijelove zemlje pogodio je i grad neobičnog oblika poput ljudskog oka i zuba i neuobičajene veličine.

Na udaru snažnog grada, koji je dostizao prečnik i do pet centimetara našla se dolina Zapadne Morave, a najkritičnije je bilo u Čačku, Trsteniku, Arilju…

3539814-whatsapp-image-20230722-at-6-57-26-pm-ff

FOTO: KURIR.RS/M.S.

Krupan i intenzivan grad pogodio je sela Milićevci, Miokovci, Gornju Gorevnicu, a društvene mreže preplavile su slike ledenica neobičnog oblika. I dok su se odmah javili razni teoretičari zavjere da objasne kako je do takvih oblika došlo, meteorolog Đorđe Đurić ističe da je u pitaju potpuno normalna i prirodna pojava.

Kako navodi, prethodnih dana na udaru je bila sjeverozapadna Srbija. Najkritičnije je bilo u Bačkoj Palanci, Sremu i Mačvi. Nevremenom je posebno bila pogođena Vojvodina, gdje je osim materijalne štete bilo i ljudskih žrtava.

– Juče je najkritičnija situacija bila u dolini Zapadne Morave, na području Čačka, Kraljeva, Trstenika. Zaista alarmantna situacija kada je u pitanju grad – kaže Đurić.

On je istakao i da je grad potpuno uobičajena pojava za ovo doba godine, i da se mnoge moćnije zemlje, poput Amerike teško nose sa njim.


– Grad je uobičajena pojava za ovo doba godine, srećom retko ovkavog oblika. On se stvara u kumulonimbusima, moćnim oblacima vertikalnog razvitka koji mogu da dostignu i sloj stratosfere. Tamo je temperatura veoma niska, a zrno grada može i nekoliko puta da pređe dok ne savlada tu struju, tako da otud i toliko velik prečnik grada – kaže Đurić.

Ističe i da oblik grada zavisi od mnogih faktora, između ostalog i od prisutnosti vodene pare i da nema nikakvih teorija zavjere kada je to u pitanju.

– Zrnevlje grada se često sudara u kumuloninbusima, tj. tim velikim oblicima i takođe oblik grada zavisi od toga i da li su prisutne vodene kapljice, da li je grad prozirnog ili neprozirnog oblika, kada imamo vodenu paru, to je potpuno prirodna pojava – kaže meteorolog Đorđe Đurić za “Prva” TV.


– Videli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Nisu izdržale udare grada. Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo belo, ali ono što nas je ostavilo bez teksta jeste što ledenice su bukvalno u obliku ljudskog oka. Nikada do sada ništa slično nismo videli, rekli su šokirani mještani Čačka.

Od srijede još obilnije padavine i vremenske nepogode

Danas slijedi ugodan i sunčan dan, ali ne u svim krajevima Srbije.

– Srbija je bila u tri navrata na udaru ovih snažnih nestabilnosti. Situacija se stabilizovala. Danas je pred nama jedan ugodan i sunčan dan, ali nažalost na jugositoku Srbije može doći do lokalnog razvoja oblačnosti, da bude po koji pljusak sa grmljavinom, ali ne kao prethodnih dana – kaže Đurić.

Ovakvo vrijeme karakteristično je za Ameriku i tropske predjele, kao i za Evropu kada se stvore idealni uslovi za to, kao što su bili prethodnih dana.

– Početkom sedmice imamo novi porast temperatura. One će ići do 35-40 stepeni i onda ponovo sredinom sedmice dolazi do uslova za formiranje i obilnijih padavina i grmljavinskih nepogoda – zaključio je Đurić na TV “Prva”.

Juče je Srbiju pogodila snažna oluja, poznata kao superćelijska oluja, koja je širom zemlje nanijela velike materijalne štete. Grad je ubijao i ptice u letu, ogromnu štetu napravio je i u Zaječaru i Požegi, a u Novom Sadu je, prema riječima izvještača, čak 800 stabala oboreno. Gradsko zelenilo Novi Sad za 36 sati imalo je čak 354 intervencije.

Dramatični snimci stizali su i iz Beograda, gdje se vidi da se za samo nekoliko minuta vrijeme promijenilo od lijepog i sunčanog u katastrofalnu nepogodu, piše Blic.