Plata i do 6.500 evra: Besplatan obrok i napojnica, ali nema dovoljno radnika

U restoranima i hotelima u Njemačkoj trenutno nedostaje više od 65.000 zaposlenika, prema informacijama iz udruženja ugostitelja Dehoga.

Nedostatak radne snage, prema redovitim mjesečnim istraživanjima, predstavlja konstantni izazov za ovu industriju, izvijestilo je udruženje za dpa.

“Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 otvorenih radnih mjesta u ugostiteljstvu za lipanj. No, pretpostavljamo da je stvarna potražnja barem dvostruko veća jer mnoge tvrtke više ne prijavljuju svoje slobodne pozicije”, rekla je Sandra Varden, stručnjakinja za tržište rada iz Dehoge, prenosi Poslovni.hr.

Vardenova je naglasila da su u lipnju 2019. prijavljena gotovo 40.000 otvorenih radnih mjesta te da se problem od tada samo pogoršao, osobito uslijed pandemije.

“Posebno sada tijekom sezone godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba za radnicima i dalje raste”, dodala je.

U međuvremenu, gastronomske tvrtke suočavaju se sa situacijom kako najbolje znaju. “Neki objekti prisiljeni su skratiti radno vrijeme, zatvoriti određene dane ili smanjiti ponudu u jelovniku zbog manjka zaposlenih.”

Kako bi se olakšao ovaj problem, Dehoga se nada da će uskoro osjetiti pozitivne učinke zakona o zapošljavanju stručne radne snage iz inozemstva te da će izbjeglice lakše dolaziti do posla.

Također, udruženje je pozvalo na kampanju koja bi promovirala obuku iz raznih vještina kako bi se više cijenile praktične profesije i vještine.

Prosječne plaće u ugostiteljstvu kreću se od 2.000 do 3.000 eura.

Primjeri prosječnih plaća u Njemačkoj za najčešće pozicije u restoranima su:

– Konobar: do 3.750 eura
– Kuhar: do 6.500 eura
– Pekar: do 4.000 eura
– Recepcioner: 1.700 eura
– Event menadžer: 3.500 eura

Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok tijekom radnog vremena, a mogu uživati i u beneficijama poput fleksibilnog radnog vremena te mogućnosti napredovanja u karijeri.