UMRO JE S POSLJEDNJOM ŽELJOM DA NJEGOVU SUPRUGU NE SAHRANE PORED NJEGA:“Da je bila obična žena – sve bi bilo drugačije”

Javnost je bila iznenađena i zbunjena kada je danska kraljica Margaret II prošle godine odlučila da svojim unucima oduzme kraljevske titule. Ipak, pod pretpostavkom da se osvrnemo na stvarnost koja pokazuje da je Suveren konzistentno imao upitne poteze – trebali bismo očekivati nešto slično tome za ovu situaciju.

Ova 83-godišnja kraljica prva je žena koja je zauzela danski tron. Poznata je po svojim umjetničkim sposobnostima, čestom pušenju i sijedoj kosi. Nakon smrti njegove dalje rođake Elizabete II, on je sada najduže vladajući monarh u Evropi. On je drugi najduže vladajući monarh u danskoj istoriji.

Kraljica Margaret Kraljica Margareta rođena je 16. aprila 1940. godine, nedelju dana nakon što je nacistička Nemačka okupirala Dansku. Tokom cijelog rata, novorođena princeza mnogima je služila kao svjetionik nade. Nakon uspješne umjetničke karijere, kćerka kralja Frederika IX naslijedila je tron 1972. godine.

U trenutku njenog upoznavanja sa svetom, visoki položaj su zauzeli samo muški korisnici, a pošto njen tata nije imao dece, svi su očekivali da će njen ujak Sovereign Knud biti sledeći gospodar. Međutim, prema Glossyju, čini se da je Margaret rođena pod sretnom zvijezdom jer je zakon promijenjen 1953. kako bi se ženama omogućilo da budu nasljednice prijestola.

Išla je u najbolje škole u Danskoj i Engleskoj, gdje je studirala praistorijsku arheologiju i političke nauke. Zatim je išla na Sorbonu i Londonsku školu ekonomije.

Princ Henrik, kraljica Margaret Tokom svog boravka u Londonu, upoznala je radnika francuske ambasade Henri de Laborde de Montpezat. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Henrik od Danske postao je Margaretin suprug nakon njenog stupanja na tron 10. juna 1967. Zamjerio joj je što je do kraja života bila ništa drugo do princ, pa je 2017. izjavio da ne želi biti sahranjen sa svojom ženom.

Suveren Margareta, Suveren Danske, Vladar Henrik
– Ako ima ikakvu želju da bude pokriven blizu nje, trebalo bi da mi objavi vladarevu drugu – rekao je. – Priča je gotova. Ne smeta mi.
Uvrijedila ga je činjenica da nije dobio čast da nosi titulu kralja.

Daily Mail ga citira kako je rekao: “Moja žena mi nije pokazala poštovanje koje bi normalna žena imala prema svom mužu… Ona me smatra budalom.”

Margareta je sa princom imala dva sina: princa Joakima, čija će deca u budućnosti postati grofovi, i princa Frederika, koji je njen prestolonaslednik.

Dok se ne srušim, kraljica Margaret, princ Henrik Njen muž je preminuo 2018. godine, ali ona insistira da nikada neće dati ostavku.

Ostaću na privilegovanoj poziciji dok se ne slomim, kaže. S obzirom da je danska kraljica odličnog zdravlja, nikada se nije ozbiljno razgovaralo o temi abdikacije. Vozila se, na primjer, “vozom smrti” u zabavnom parku Tivoli u Kopenhagenu u maju dok je nosila šešir koji joj je bio sigurno pričvršćen za glavu.

p>Odnos kraljice Margarete sa suprugom tipična je ilustracija bračnog para koji se ne slaže. p>Odnos kraljice Margarete sa suprugom tipična je ilustracija bračnog para koji se ne slaže. p>Odnos kraljice Margarete sa suprugom tipična je ilustracija bračnog para koji se ne slaže. p>Odnos kraljice Margarete sa suprugom je tipična ilustracija bračnog para koji ne Stil.kurir)