4 osobine koje djeca nasljeđuju od majke, zbog jedne mnogi očevi će se razočarati

Bez obzira na to da li vaš mališan podsjeća na vas ili na supruga, znanost tvrdi da postoji veća vjerojatnost da će te osobine naslijediti od vas.

Od svojih roditelja nasljeđujemo gotovo sve, od ponašanja pa do intelektualnih darova.

Iako je genetika iznimno složena disciplina, istraživanja su pokazala da određene osobine često nasljeđujemo od svojih majki.

Pamet

Veliko istraživanje provedeno na Univerzitetu u Glasgowu, u kojem je ispitano više od 12 000 mladih ljudi između 14 i 22 godine, analiziralo je faktore koji utječu na inteligenciju, uključujući socioekonomski status i obrazovanje. Rezultati su jasno pokazali da je majka imala najveći genetski utjecaj.

Koeficijent njihove inteligencije varirao je u prosjeku samo za 15 bodova u odnosu na majke.

Navike spavanja

Istraživanje objavljeno u časopisu “Medicina sna” prošle godine otkrilo je da majke prenose svoje obrasce spavanja na svoju djecu, a mališani čije majke pate od nesanice često idu kasno na počinak i manje se odmaraju.

Zanimljivo je da znanstvenici nisu pronašli istu povezanost s očevima.

Brzina starenja

Čini se da geni naših majki imaju utjecaj na brzinu starenja.

Znanstvenici s Instituta Max Planck otkrili su DNK iz mitohondrija koju nasljeđujemo isključivo od majke i koja djelomično kontrolira proces starenja. Važno je napomenuti da je ovo istraživanje provedeno na miševima, a ne na ljudima, stoga su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.

Prolazak kroz menopauzu

Čini se da dob u kojoj ćete proći kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše majke.

Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka provedeno na više od 2 000 žena otkrilo je da se i rana i kasna menopauza (prije 45 godina i nakon 55 godina) često nasljeđuju unutar obitelji.

Pokazalo se da žene čije su majke i sestre prošle kroz menopauzu prije ili nakon uobičajenog uzrasta imaju šest puta veći rizik za isto iskustvo.

No, važno je napomenuti da nije samo genetika presudna, jer i način života igra veliku ulogu. Na primjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije, piše krstarica.com