U TURSKOJ SE POJAVIO OGROMNI KRATER: Geolozi ne mogu da pronađu vezu s nedavnim zemljotresom


U Turskoj se iznenada pojavio krater površine od oko 1.400 kvadratnih metara u okrugu Rešadije, prečnika 37 metara, za koji turski geolozi ne mogu da pronađu vezu s nedavnim katastrofalnim zemljotresom.

Direktor Centra za istraživanje prirodnih pojava u Obruku, profesor Fetulah Arik rekao je da su geolozi bili na mjestu gdje je nastao krater.

44b63e0a-b347-42b5-b9f6-078eb78479af

– Zemljotres od 6. februara, ili naknadni zemljotresi, nemaju veze sa rupom, koja je izgleda nastala prethodnih dana. Nismo mogli da utvrdimo zbog čega. Možda se zemlja spremala da se uruši još ranije, ali da je zaista povezana sa zemljotresom, pa ne bi se rupa otvorila 20-ak dana kasnije – rekao je Arik, prenio je portal “yenikonya”.


On je rekao da zemljotresi ili naknadni zemljotresi ne utječu na formiranje ponora, izuzev tokom samog zemljotresa.


– Postoje mjesta u svijetu gdje su se stvorili slični krateri, ali nismo uspjeli da uspostavimo neku vezu sa zemljotresom – dodao je on.

Mehmet Japar, koji živi na visoravni Hadži Seit, također je naveo da su se takvi krateri i ranije formirali u blizini i istakao da se sada stvorila velika rupa na njivi njegovog komšije.