Stručnjaci upozoravaju: Ako patite od ovog noćnog problema, rizik od srčanog udara se povećava za 50%!

Svjesni smo da zdravlje srca igra ključnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. Unatoč tome, mnogi od nas se mogu naći u situaciji da imaju poteškoća sa spavanjem ili se bore s nesanicom. Što se zapravo događa s našim kardiovaskularnim sustavom tijekom noći, kada smo u stanju mirovanja?

Prema kardiologinji Katie Tomasco, nesanica može imati negativne učinke na naše zdravlje srca. Ako imate problema sa zaspanjem ili često se budite noću, vaš krvni tlak može se povećati. Znanstvene studije također sugeriraju da nesanica može povećati rizik od različitih kardiovaskularnih bolesti, uključujući hipertenziju, srčane bolesti i srčanu insuficijenciju.

Nedavna studija u časopisu “Sleep Advances” otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su testirali 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili su imali intervenciju za rješavanje problema blokiranih arterija. Od tih pacijenata, 45% je imalo nesanicu, a 24% je koristilo lijekove za spavanje.

Možda će vas zanimati:
GENETIKA JE ČUDO, 10 BOLESTI KOJE NASLJEĐUJEMO OD MAJKE: Tu ništa ne možemo!

Tijekom perioda praćenja od 4,2 godine, primijećena su 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava kod 225 pacijenata. Usprkos činjenici da su uzeti u obzir faktori rizika za srčane bolesti, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije, pacijenti koji su imali nesanicu bili su značajno povezani s kroničnim srčanim nuspojavama.

Zaključak je da nesanica može predstavljati ozbiljan rizik za naše zdravlje srca, stoga je važno obratiti pažnju na naš san i potražiti pomoć ako imamo poteškoća sa spavanjem. Vaš kardiolog može pomoći u dijagnosticiranju i liječenju problema sa spavanjem, a održavanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti može dodatno pomoći u zaštiti zdravlja srca.