STAVITE OVU MJEŠAVINU NA GLAVU I ZA POLA SATA STE “KAO NOVI”: 1 namirnica jača srce, ali liječi i čest problem koji muči mnoge


Mnogi nisu ni svjesni benefita koje susam ima po zdravlje.

Susam je veoma bogat gvožđem, a pored toga sadrži i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Kada je riječ o vitaminima, pun je vitamina E koji je dobar antioksidans i štiti ćelije od starenja, tumora i srčanih bolesti, a sadrži i vitamin B1, piridoksin B6, niacin, folnu kiselinu i riboflavin. Sadrži i protein, omega 6 masne kiseline, kao i sezamin koji štiti jetru od oksidativnih oštećenja, utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska i povećava nivo vitamina E.

Zbog visokog sadržaja kalcijuma susam odlično deluje na kosti, ali to nije jedino pozitivno dejstvo koje ima. Susam pomaže kod migrena, povišenog pritiska, kašlja, hemoroida, visokog holesterola i mnogih drugih problema.

Susam jača kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, a takođe i snižava krvni pritisak. Odličan je i kao lijek za veoma čest problem – migrenu. Naime, dvije kašike susamovog ulja se pomiješa sa 10 kapi etarskog ulja od bora i eukaliptusa, zagrije se i promiješa. Natopite krpu ovim uljem, stavite na glavu i mirujte pola sata.


Ako imate problem sa zatvorom, i to može susam da riješi. Kašičicu samljevenih sjemenki bundeve pomiješajte sa 3 kašičice mlakog ulja od susama i uzimajte na prazan stomak najviše dva puta dnevno.

susam1

Ovaj začin liječi i kašalj i infekcije disajnih puteva. Prelijete čašom ključale vode kašičicu semena susama i ostavite dva minuta da se kuha. Dodajte kašičicu lanenog sjemena, pola kašičice soli i kašiku meda, promiješajte i poklopite, pa kad se ohladi procijedite i pijte po nekoliko gutljaja prije spavanja.

Za problem sa hemoroidima potrebno je da se samelje kašika susamovog sjemena i da se u to dodaju dvije kašike vode, a zatim se miješa dok se ne stvori pasta, a na kraju se doda kašičica putera. Ovu smesu treba namazati na tost hleb i pojesti.

 Mješavina susama i meda predstavlja odličan izvor gvožđa, mangana, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Pored svega navedenog, susam jača i zube, smanjuje upale i infekcije usne duplje, a i djeluje na izbacivanje toksina iz tijela.


Tekst: Lepa&Srećna