ŠTA ZNAČI KADA PADNE SNIJEG U APRILU? Stari su tumačili vremenske nepogode na OVAJ NAČIN


Ako se pitate šta znači kad padne snijeg u proljeće, pogledajte kako su naši stari tumačili vremenske nepogode u proljeće.

OBIČAJI
Sudeći prema snijegu koji nas je u aprilu zavejao, čini se da zima još uvijek ne želi da nas napusti. Dok su ljubitelji zime sa oduševljenjem dočekali novu turu snijega, mnogi su ostali u nevjerici.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:


– Ako je april lijep biće ružan maj. – Ako je april vlažan, onda je valjan. – Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja. – April u kiši, maj u cvijetu. – Mokar april, suh jun. Suh april, mokar jun. – Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu. – Poslije aprilske grmljavine više mraza nema. – Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bjesniji.

dva-sela-na-podrucju-bosanskog-grahova-odsjecena-od-svijeta-zbog-snijega-dvse-63cba76e80214

– Što prije u aprilu trn iscvjeta, to prije u junu bude žetva. – Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april. Predskazanje vremena:

Ako je sunčano na Blagovesti, biće godina rodna, a ljudi zdravi. Ako je na Blagovesti tmurno, hladno i snježno, biće jesen pozna.

Narodne izreke: Staro nestalo – novo ne stiglo. Odnosi se na period u kojem ponestaju zimske zalihe hrane, a nova tek počinje da niče.


Narodni nauk: Ako do Blagovesti nisi orezao vinograd, a ti gunj na glavu, pa makar po kiši orezuj da što prije dovršiš, piše Magazin Novosti.