AKO NE MOŽETE DA ZASPITE, POJEDITE OVU VOĆKU PRED SAN: Ljepše ćete spavati, problemi sa varenjem PRESTAJU

Evo kako nam banane pomažu da lakše zaspimo!

Banane su poznate po mnogobrojnim blagodetima za naš organizam. Vitamini i minerali u ovom voću pozitivno utiču na brojne funkcije u tijelu i takođe obezbjeđuju miran san. Onima koji muče muku da se uspavaju banane su odlično rješenje.

Ovo voće bogato je kalijumom, magnezijumom, triptofanom (esencijalna aminokiselina), vitaminom B6, ugljikohidratima, te vlaknima, a sve to može vam pomoći da zaspite. Studije su pokazale da uzimanje 500 miligrama magnezijuma na dan može da poveća proizvodnju melatonina, hormona čiji nedostatak ometa spavanje, te smanjiti nivo kortizola (hormona stresa).

Osim hemijskih procesa u tijelu, koje potpomažu banane, one doprinose i osjećaju sitosti zbog pektina koji sadrže. To će vam takođe pomoći da mirnije zaspite. Vrlo je bitno šta jedete prije spavanja jer to utiče kako na san tako i na probavu koja ga može omesti. Ako hrana nije razgrađena prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba da potroši na odmor trošiti na razgradnju hrane.

rsz-banane-1

Takođe, one održavaju zdravlje crijeva i probavnog sistema. Naime, prema studiji iz 2017. godine, fruktoza iz banane pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje crijeva, prenosi Ordinacija.hr. Zato, znate šta vam je činiti!

(MONDO)