ŠTA JE SUPERĆELIJSKA OLUJA ZBOG KOJE METEOROLOZI DIŽU UZBUNU? Uzrokuje TORNADO, stručnjak objasnio: Primjer SILE PRIRODE!

uperćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada. Stižu s oblacima koji umiju da djeluju apokaliptično i pravi su primjer sile prirode. Pritom, superćelijski oblaci, koji su omiljena meta lovaca na oluje i ljubitelja ekstremnih vremenskih pojava, zbog posljedica koje znaju da ostave nisu nimalo omiljeni na područjima gdje prouzrokuju štetu.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi. “Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomjeranje vjetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vjetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vjetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka”, prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem. “Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vjetar i tornada”, piše City Magazin.