SKORO NIKO NE ZNA: Evo šta se dešava u vašem tijelu kada nekoga poljubite

Ljubljenje može povećati vaše samopouzdanje i stvoriti dublju vezu sa vašim partnerom.

No, da li ste se nekada pitali kakve koristi pruža dobar poljubac? Hormon sreće se proizvodi kada se ljubimo sa partnerom.

Evo liste prednosti ljubljenja:

1. Snižava krvni pritisak

Foto: Pixabay

Studija je pokazala da ljubljenje pomaže našim krvnim sudovima da se prošire ili otvore, što poboljšava krvni pritisak i snižava ga.

2. Ublažavanje bola

Foto: Pixabay

Hormoni koji se oslobađaju dok se ljubimo zapravo su prirodni lijekovi protiv bolova. Jedan od hormona, endorfini, mnogo su moćniji od bilo kojeg drugog lijeka protiv bolova. Kao što smo gore spomenuli, krvni sudovi se šire dok se ljubimo, što poboljšava protok krvi i može nam pomoći da se riješimo glavobolje ili migrene.

3. Poboljšava zdravlje srca

Foto: Pixabay

Univerzitet u Pejsliju sproveo je studiju koja je zaključila da muškarci koji se redovno ljube imaju 45% manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

4. Poboljšava oralno zdravlje

Foto: Pixabay

Proizvodnja sline može se prirodno povećati ljubljenjem. Bakterije i šupljinu mogu eliminirati enzimi koji se nalaze u pljuvački.

5. Jača imuni sistem

Foto: Pixabay

Neki naučnici su davno vjerovali da je ljubljenje način da prirodno ojačate svoj imuni sistem.

I čini se da su bili u pravu, jer ljubljenje jača aktivnost imunološkog sistema i može spriječiti pojavu mnogih virusa.

Ali dr Hendri sa Univerziteta u Lidsu kaže da se imunološki sistem najviše jača kada poljubite partnera s kojim ste bili najmanje 6 mjeseci.

6. Ublažava simptome PMS-a

Foto: Pixabay

Tijekom ljubljenja, oslobađaju se neki endorfini koji ublažavaju bol i mogu spriječiti bol koji se javlja tokom PMS-a. Dobar poljubac oslobađa napetost i pojačava protok krvi, čime se smanjuje nelagodnost koja se javlja u tom periodu.

7. Smanjuje stres

Foto: Pixabay

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg postojala je studija koja je obuhvatila 2.000 parova, a na kraju studije je zaključeno da parovi koji se spontano ljube tijekom cijelog dana imaju manji rizik od depresije ili stresa.

To je zbog endorfina koji ublažavaju stres i koji se oslobađaju dok uživamo u dobrom poljupcu s našim partnerom.

8. Jača mišiće lica

Foto: Pixabay

U našem predjelu lica se nalaze tačno 43 mišića, od kojih se 34 koriste prilikom ljubljenja. Ove mišiće možemo ojačati dužom sesijom ljubljenja, pa ćemo ih ne samo ojačati, već i tonirati.

9. Poboljšava raspoloženje

Foto: Pixabay

Poljubac oslobađa hormone sreće kao što su serotonin, dopamin i oksitocin dok uživamo u poljupcu.

10. Sagorijeva kalorije

Foto: Pixabay

Čak i ako taj poljubac ne može zamijeniti potpuni trening, možete sagorjeti do 16 kalorija samo jednim strastvenim poljupcem sa svojim voljenim partnerom.