Scholz razgovarao s Netanyahuom, zatražio humanitarne prekide vatre, ali i poručio: “Nepokolebljivo stojimo na strani Izraela”




Njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zatražio je “humanitarne prekide vatre” za zaštitu civilnog stanovništva Pojasa Gaze, a ranije danas poručio je da je rješenje dvije države ključ za okončanje bliskoistočne krize.

“Njemački kancelar je naglasio nužnost poboljšanja humanitarne situacije stanovnika Pojasa Gaze. Humanitarni prekidi vatre bi mogli pridonijeti osjetnom poboljšanju opskrbe stanovništva“, priopćio je kancelarov ured.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je tom prilikom, kako je priopćeno, kancelara Scholza obavijestio o naporima Izraela da zaštiti civile u Pojasu Gaze, čemu se Hamas i dalje suprotstavlja.

Oba državnika zauzela su se za ulaganje daljnjih napora u cilju oslobođenja talaca koje drži Hamas.

Scholz je iznova izrazio solidarnost Njemačke s građanima Izraela te je istaknuo da Njemačka “nepokolebljivo stoji na strani Izraela”.

Njemački kancelar je prije toga na događaju u Nuthetalu pored Berlina rekao da Njemačka stoji na strani Izraela, ali je istodobno, uz SAD, najveći donator humanitarne pomoći za žitelje Pojasa Gaze.