RIJEČI BIVŠEG KAPITENA ORLOVA ODZVANJAJU REGIONOM! Kolarov objasnio zašto je Hrvatska bolja od Srbije: Govorili su nam da se stisnemo…
Aleksandar Kolarov (38) gostovao je kod Marija Stanića u emisiji (Ne)uspjeh prvaka. Bivši srpski kapiten i nekadašnja zvijezda Lazija, Manchester Cityja, Rome i Intera govorio je o počecima svoje karijere te igrama za reprezentaciju Srbije. Kao kapetan predvodio je Srbiju na Mundijalu 2018. u Rusiji i tada su Orlovi ispali od Švicarske u skupini.

Ista se sudbina Srbiji dogodila i na katarskom Mundijalu prošle godine pa je Kolarov povukao paralelu s Hrvatskom, koja je na spomenutim natjecanjima osvojila srebro pa broncu, a zatim igrala i finale Lige nacija. Kolarov je objasnio koje su razlike između Srbije i Hrvatske te naglasio kako Hrvatska ima bolje igrače.

“Rijetke reprezentacije imaju kontinuitet kao Hrvatska”
“Hrvatska ima odlične igrače, uz sve iskustvo. Mislim da smo mi imali dobre igrače. Ivanović, Vidić, Stanković, Matić i ja igrali smo za reprezentaciju u najboljim godinama, ali mi smo svi defenzivci, jedino su Stanković i Matić defenzivni vezni. Od Stankovića je godinama traženo da bude desetka, ali on je bio zadnji vezni koji je imao ekstra šut.

Stoput sam sebe ispitivao. Nikako da dođem do jasnog odgovora. Dugo sam igrao u reprezentaciji, bilo je boljih i lošijih reprezentacija. Dosta se prave usporedbe s Hrvatskom. Najteže je u sportu imati kontinuitet, rijetke reprezentacije imaju kontinuitet kao Hrvatska.

Treba biti samokritičan. Nismo bili u nekim situacijama dobri. Ja sam dugo bio u reprezentaciji, nismo imali puno trenera koji su bili na nivou reprezentacije. Mi igrači smo bili spremni, a u reprezentaciji je uvijek bilo – ajmo da se stisnemo. A što ako se i ovi drugi stisnu?

Što, da uhvatimo loptu u ruke? Nismo sa stručne strane bili ispraćeni na pravi način. Mi smo bili igrači zadatka, mi nismo imali kreaciju kao Hrvatska, kao vaši igrači koji nose reprezentaciju. To su vezni igrači.”

“Hrvatska je protiv Brazila znala što radi na terenu”
“Mi smo izgubili od Švicarske 2018., u zadnjoj minuti smo primili gol iz kontre. Moj osjećaj je bio kod 1:0 za nas, a to sam rekao igračima, da bi nas, da smo igrali još deset utakmica, devet puta dobili. Oni su imali kontrolu cijelo vrijeme, to osjetiš na terenu. Isto nam se dogodilo i u Kataru, bili smo individualno kvalitetniji od Švicarske, ali oni su znali što rade.

Hrvatska je dobila Brazil na Svjetskom prvenstvu. Brazil je napadao, napadao i napadao, a golman je obranio par šansi. Ali Hrvatska je, kad je imala loptu, znala što radi. Znala je odigrati pet-šest pasova.

Moraš biti realan u nekim stvarima. Naši ljudi nemaju percepciju kako se nogomet igra van Srbije. Gledaju ga malo možda na TV-u i to je to. To je drugi sport. Treba biti realan u nekim stvarima, mi smo tu gdje trenutno jesmo i trebamo biti tu. Hrvatska je tu gdje jest, i treba biti tu. Nitko ništa nije ovdje nekome pomogao ili nešto na sreću.”

“U Srbiji me malo tko nešto naučio o nogometu”
“Mislim da je kod nas u Srbiji u nogometu najveći problem struka. Malo sam bio po Srbiji pa gledam mlađe kategorije, mislim da je velik problem struka. Zadnji igrač koji je direktno otišao u veliki klub iz Srbije, u kojem je nastavio igrati, je Dejan Stanković iz Zvezde u Lazio.

Ostali igrači koji su izašli iz Srbije od 1997. godine su igrači koji su napravili širok krug negdje u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Engleskoj. Ondje su sazreli kao igrači i došli do neke svoje karijere. Ja sam otišao u Italiju i nisam bio nitko. Svi naši nositelji nisu napravljeni u Srbiji. Kod nas se slabo radi s mladim igračima i to je problem koji moramo riješiti.

Ja sam u Srbiji imao puno trenera, ali ne mogu se sjetiti da me netko nešto naučio u nogometu. Prvi put sam nešto ozbiljnije radio u Laziju s Delijom Rossijem. Ne treba biti opterećen taktikom, ali moraš se malo educirati.”