PRVI SIMPTOM SRČANOG UDARA KOD MUŠKARACA I ŽENA JE RAZLIČIT: Evo šta se prvo javlja


Začuđujuće je da mnoge žene ne osjete bol u prsima prije srčanog udara, dok je upravo to najčešći i obično prvi simptom srčanog udara kod muškaraca. U nastavku pročitajte koji su najčešći simptomi srčanog udara kod žena, a koji kod muškaraca.

Simptomi kod žena
Žene će prije iskustiti bol koja zrači iz sredine ili gornjeg dijela leđa. Bol koja se javlja od prsnog koša prema leđima, rukama i čeljusti uobičajena je u oba spola, no nekoliko studija pokazalo da je da se kod žena pri srčanom udaru češće javlja bol u leđima, vratu i čeljusti.

Uobičajeno je zapažanje da žene ignoriraju znakove srčanog udara ili pogrešno smatraju da su simptomi udara nešto drugo poput bolova u mišićima ili probavne smetnje.

“Mislim da žene mogu previdjeti čak i klasične simptome srčanog udara, poput boli i pritiska u prsima”, kaže dr. Michelle O ‘Donoghue, specijalist za kardiovaskularne bolest.

tihi-srcani-udar-98

Žene također imaju tendenciju minimizirati svoje simptome i odgoditi traženje liječenja.


Najčešći simptomi tijekom srčanog udara kod žena uključuju mučninu, povraćanje, bol u čeljusti, vratu ili gornjem dijelu leđa, bol u donjem dijelu prsnog koša ili u trbuhu, nedostatak daha, nesvjesticu, probavne smetnje i ekstremni umor. Žene koje imaju srčani udar su također sklonije problemima sa spavanjem, tjeskobi, ošamućnosti i jakom umor, navodi Times of India.


Menopauza predstavlja veći rizik za zdravlje srca kod žena. Prema izvješćima, veliki udio smrtnih slučajeva povezanih sa srcem koji se događaju kod žena događa se kod žena starijih od 50 godina. Nezdrava tjelesna težina, nedostatak tjelovježbe, pušenje, prehrana s niskim udjelom zasićenih masnoća-niskim udjelom transmasnih kiselina povećava rizik za zdravlje srca kod žena.

Simptomi kod muškaraca
Muškarci će vjerojatno osjetiti mučninu, povraćanje, bol u čeljusti, vratu ili leđima, bol u prsima, a mogu osjetiti i bol u ruci, hladan znoj i vrtoglavicu.

Bez obzira na spol, važno je poznavati čimbenike rizika koji su povezani sa srčanim problemima.

Uobičajeni čimbenici rizika od srčanog udara su: visok krvni tlak, visok kolesterol, povišene razine triglicerida, dijabetes, pušenje, pasivno pušenje, pretilost, nezdrave masnoće u prehrani, rana menopauza te bolest bubrega.