PROVJERITE DA LI IMATE NEKE OD NJIH: 5 netipičnih i naučno dokazanih činjenica da ćete živjeti dugo

Nedavna istraživanja ukazuju da geni utiču samo 23% na očekivani životni vijek, dok se ostatak određuje životnim navikama koje osoba neguje.

Postoje pet signala koji ukazuju da će osoba doživjeti duboku starost.

Prvi signal je jačina stiska ruke. Studija sprovedena tokom 25 godina pokazala je da jači stisak ruke ukazuje na duži životni vijek. Snaga ruku također pokazuje aktivnost obje hemisfere mozga, dok slab stisak ruke može ukazivati na mentalni pad i prisustvo kardiovaskularnih bolesti.

Drugi signal su ušne školjke. Kineski ljekari smatrali su da su ušne školjke pokazatelj dugovječnosti i zdravlja srca, što je potvrđeno savremenim istraživanjem. Koža na ušnoj resici je izuzetno osjetljiva i na najmanje promjene u protoku krvi, a ukoliko nije urođena mana, služi kao marker visokog krvnog pritiska, rizika od ateroskleroze, moždanog udara i koronarne bolesti.

Foto: Pixabay

Treći signal je zdravlje crijeva. Ruski imunolog Ilja Mečnikov pisao je o vezi između stanja crijeva i životnog vijeka čovjeka početkom 20. vijeka, a savremena istraživanja su potvrdila njegovu teoriju. Zdrava stomačna mikroflora se značajno razlikuje od bolesne jer sadrži više korisnih bakterija, a njihova raznolikost se praktično ne smanjuje s godinama. Dobra vijest je što se stomačna mikroflora može obnoviti.

Četvrti signal su mladeži. Iako se većina mladeža na tijelu doživljava kao alarmantan indikator, studija američkih genetičara tvrdi da veliki broj mladeža pokazuje samo genetski mehanizma zaštite od brzog starenja ćelija.

Peti signal je optimizam. Optimizam je jedan od glavnih znakova dugovječnosti, jer je sposobnost da se lako sagleda život i zanemare sitnice rezultat prisustva retkih vretenastih neurona u mozgu. Ovi neuroni jačaju veze između različitih dijelova mozga, pomažu u održavanju njegove neuroplastičnosti, štiteći čitavo tijelo od starenja.

Ukratko, geni utiču samo 23% na očekivani životni vijek, dok se ostatak određuje životnim navikama.

The post PROVJERITE DA LI IMATE NEKE OD NJIH: 5 netipičnih i naučno dokazanih činjenica da ćete živjeti dugo appeared first on .