POSADITE TIKVICE NA BALKONU: Zapamtite 1 CAKU i UROD ĆE BITI TOLIKI da nećete znati šta s njim, OVAKO NAJBOLJE USPIJEVAJU


Tikvice su biljka koja se veoma jednostavno gaji, bilo da ste iskusni baštovan ili početnik


Ukoliko nemate baštu ili dvorište, obradovaće vas činjenice da tikvice mogu da se sade u kante ili saksije i da imate prinos kao iz povrtnjaka.

Donosimo vam 6 savjeta za uzgoj tikvica na terasi:

1. Odaberite pravu sortu. Preporučuje se gajenje mini tikvica koje se mogu brati odmah i koristiti za ishranu. Ukoliko ste vrstan gurman, cijenićete i cvijet tikvice u kulinarstvu.

2. Odaberite pravu posudu. Tikvice mogu da se sade u saksije jer imaju relativno plitak koren. Stoga će poslužiti saksija dubine 30 cm. Međutim, tikvica zahteva hranljivo zemljište, pa ako ste u mogućnosti da im obezbijedite veće saskije sa slojevitom zemljom – uradite to. Koristite keramičke ili drvene saksije koje ćete redovno zalivati, jer tikvice vole vodu.


tikvicens

3. Zemlja – kompost. Tikvice moraju imati zemlju koja zadržava vlagu. Najbolje bi bilo da napravite samo sastav zemlje za tikvice koja će imati oko: 1/3 ilovače, 1/3 domaćeg komposta i 1/3 lišća. Takva zemlja će imati dovoljno minerala, ali će i zadržavati vlagu neophodnu za uspejšan rast tikvica.

4. Tikvice vole sunce. Zato saksiju stavite na neko izuzetno sunčano mesto. Ako je moguće obezbijedite im najmanje 6 sati sunca dnevno. To ne bi trebao biti problem s obzirom da se saksije mogu premeštati po balkonu.

5. Obavezno im napravite konstrukciju po kojoj mogu da se “penju” . To može biti i ograda na terasi.

6. Zalivajte ih redovno. Kao što smo već rekli, tikvice vole vodu ali ne vole da žive u bari. Vodite računa da ne pretjerate prilikom zalivanja.

(Stil.kurir.rs)