AKO DONJI PRITISAK DOĐE DO 100 ODMAH REAGUJTE: Švedski kardiolog otkriva 4 koraka za njegovo snižavanje, NISU VAM POTREBNI LIJEKOVI


Visoki krvni pritisak je veoma opasan za zdravlje organizma, jer prouzrokuje zdravstvene probleme koje mogu ugroziti život.

Kako od visokog pritiska sve kreće, švedski kardiolog Mats Haldin otkrio je četiri načina za njegovo smanjene bez lijekova, dok još uvek nije kasno. Problemi do kojih hipertenzija najčešće dovodi su moždani udar, infarkt, srčane insuficijencije, pa i demenciju.

pritisak-pixabay-800

Karidolog ističe da su alarmante granice kada je gornji pritisak između 140 i 160, a donji blizu 100. Tada je već neophodno preduzeti nešto. Objašnjava kako se u ovoj fazi pritisak može dovesti u normalu bez medikamenata, ukoliko budemo disciplinovani i poštujemo sljedeća četiri koraka:

1. Šetnja


Prema rečima lekara, polučasovna šetnja jednom dnevno može da smanji rizik od razvoja hipertenzije. Dr Mats, takođe, savetuje hipertenzivnim bolesnicima da se češće penju uz stepenice.

Dovoljno sati sna

LJekar preporučuje najmanje sedam sati sna dnevno, kao i da se ne koristi telefon bar pola sata prije odlaska u krevet.

spavanje-san-432101524-197317-750x422

Ravnoteža u ishrani

Ishrana bi trebalo da bude izbalansirana tako da vas nikako ne goji, jer višak kilograma direktno utiče na povećanje pritiska. Dr Haldin ima nekoliko preporuka kada je u pitanju jelo, ali konzumiranje alkohola i cigareta:

  • uvesti kontrolu veličine porcije
  • odreći se cigareta i pretjerane upotrebe alkohola
  • smanjiti unos soli
  • smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane prerađevine od mesa
  • kontrolisati unos namirnica bogatih zasićenim mastima
  • odabrati mediteransku ishranu – jesti jela od maslinovog ulja, mahunarki, ribe, povrća i voća

Smanjenje stresa


Isitče da je od presudnog značaja da radite na redukciji stresa, posebno kako biste održali zdravlje krvnih sudova i srca.

– Ponekad bi trebalo da isključite telefon, računar i TV da biste izbegli nepotrebne brige – zaključuke doktor.