OVE ZIME NAS ČEKAJU 3 LEDENA PERIODA, A POLARNI VRTLOG DONOSI SNIJEG DO KOLJENA: Meteorolog do detalja otkrio šta nas čeka




Ove zime nas očekuju tri hladnija perioda koja će našoj zemlji donijeti snježne padavine. Vrijeme tokom ove zime biće uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog, kaže za Kurir meteorolog Ivan Ristić.

– U toku zime polarni vrtlog će mijenjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, dio artičkog vazduha će pobjeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i snijeg – ističe meteorolog Ristić i dodaje da će ove zime biti tri hladnija perioda koji će donijeti zahlađenje i snijeg Evropi ali i našoj zemlji.

– Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snježnim padavinama u pojedinim dijelovima naše zemlje.

Prema njegovim riječima prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

– Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar dio januara biti pravi zimski sa dosta snijega. To će ujedno biti i najhladniji dio godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni – navodi Ristić i dodaje:

– Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara slijedi porast temperatura i topljenje snježnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predijelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvače slab i umjeren južni vjetar.

Snijeg u februaru

Prema najavi meteorologa Ristića sljedeći, drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do deset dana, ali će donijeti puno snijega i formiranje snježnog pokrivača.

– U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snježnim padavinama, a nakon toga slijedi otopljenje. Temperatura će se kretati u prosjeku između 15 i 20 stepeni – ističe Ristić.

Također, treći i posljednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

– U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine mjeseca očekuju se prave proljetne temperature koje će prelaziti 20 stepeni – najavio je Ristić i zaključuje:

– Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od prosjeka, biće dosta pravih zimskih dana sa snijegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom snijeg. U nižim predijelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snježnim pokrivačem. Zime koje smo imali u prošlom vijeku imale su prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

Kurir.rs