Otkriven uzrok tragične smrti fudbalera u Albaniji, jedna odluka ga koštala života
Raphael Dwamena (28), fudbaler iz Gane, preminuo je nakon srčanog udara koji je doživio tokom meča u albanskom šampionatu.

Svojevremeno vrlo talentovani fudbaler tokom prošle zime je došao u Albaniju, gdje je bio jedan od najefikasnijih igrača, ali je tragičnu sudbinu doživio upravo u dresu Egnatije.

Tokom meča prvog ranga takmičenja protiv Partizanija samo se srušio na terenu, pomoć mu je brzo ukazana, ali spasa mu nije bilo. Dwamena je doživio srčani udar, a ubrzo nakon toga je preminuo.

Kardiolog Antonio Aso iz Španije je otkrio da je Dwamena i u prošlosti imao problema sa zdravljem, te da mu je bio ugrađen defibrilator, koji mu je na ličnu odluku kasnije uklonjen.

“Uspjeli smo da ga ubijedimo u hitnu potrebu da ugradi defibrilator da bi mu barem garantovao život, u isto vrijeme kada smo savjetovali da se ne bavi profesionalnim sportom. Ukazivao nam je poverenje, a nakon ugradnje defibrilatora odlazio je iz Španije. Ponekad bi me pitao za konkretan savjet, na koji bih se rado odazvao”, rekao je Aso za „Geraldo“.

Dwamena je donio kobnu odluku koja ga je koštala života. Ovo mu čak nije bio ni prvi put da je kolabirao tokom utakmice, jer se slično desilo i prije dvije godine u Kupu Austrije na meču Blau-Weiss Linza i Hartberga.

“Preminuo je kao rezultat lične odluke, ali da defibrilator nije otklonjen, Raphael bi još uvijek bio živ”, naglasio je Aso.

Nakon cijelog ovog slučaja postavlja se pitanje kako je Dwamena uopšte dobio dozvolu da igra profesionalni fudbal, odnosno kako je prošao sve ljekarske preglede i zašto ga niko nije zaustavio.

Dwamena je kao 16-godišnjak primijećen od strane skauta Red Bulla, pa je nakon akademije tima u Gani došao u Salzburg.