NOVAK IZAŠAO PRED NOVINARE I OTVORIO DUŠU: Ne volim uopšte što sam to uradio, ali desilo se i PREUZIMAM ODGOVORNOST!
Nije krio svoje zadovoljstvo Novak Đoković što je već na prvoj prepreci na završnom Mastersu sezone u Torinu ostvario jedan od svojih “zlatnih ciljeva” za 2023. – okončanje sezone po osmi put na prvom mjestu ATP liste, a samim tim i prelazak još jedne velike “okrugle cifre” od 400 nedjelja na vrhu.

Upitan šta mu to ostvarenje znači, jasno odgovara:

“Izuzetno mi puno znači to što sam večeras obezbijedio 400 i više nedjelja na mestu broj 1, i zbog toga nisam želio da čekam sa ostvarenjem tog cilja duže od večeras. Uvijek sam želio da budem broj jedan na svijetu, što mi najviše znači pored osvajanja Grend slemova. Završiti sezonu na prvom mjestu u mom životnom dobu je zaista izuzetan uspjeh. Na početku godine to nije bio moj prioritet, ali sam zbog poena stečenih prvenstveno na slemovima došao u dobru poziciju da se na kraju sezone borim za to ostrvarenje i zato sam se usresredio na taj cilj. Sve što dalje postignem na ovom turniru je za mene čist bonus”, istakao Novak.

Osvrnuo se Novak i na sam meč protiv raspoloženog Runea.

“U meču protiv Runea je bilo dosta teških trenutaka. On je imao veoma jasan plan igre, bio je agresivan, izlazio na mrežu, odlično servirao i morao sam da se istinski borim da pronađem rupu u njegovoj igri kako bih pobijedio. Ova tri sata igre je ujedno i najduži meč koji sam igrao u Torinu do sada. Holger je bio na izuzetno visokom nivou, ako ne i najvišem i to što igramo sličan tenis doprinosi težini mečeva. Napetost zbog imperativa ostvarenja cilja je takođe uticala na moju igru, ali sam uspio da pronađem potrebna jrešenja kada je to bivalo najvažnije”, objasnio je Novak.

Upitan da da svoju ocjenu prednosti njegovog narednog protivnika Sinera u odnosu na Runea, srpski as kaže:

“U tehničkom smislu, Janik posjeduje bolji forhend, ali bi večerašnji Rune mogao da pobijedi i Sinera I bilo koga drugog, pa će biti interesantno vidjeti preostale mečeve u našoj grupi. Siner je u sjajnoj formi, igra možda i svoj najbolji tenis do sada, uživa u najboljoj sezoni svoje karijere do danas. Sigurno mu puno znači podrška publike, daje mu samopouzdanje. Pored odličnih servisa, Janik je jedan od najboljih igrača sa osnovne linije i iako nisam nikada izgubio od njega imali smo veoma neizvjesne duele, kao što je bio onaj u polufinalu Vimbldona. Znam šta mogu da očekujem od njega i publike, i pripremiću se maksimalno za taj meč, u nadi da će svi uživati u meču dvojice igrača koji su u top formi. Vidjećemo…”

Da li je ovo možda i najbolja sezona u karijeri Novaka Đokovića – uz tri osvojena Grend Slema (i poen koji je nedostajao do osvajanja četvrtog), rekordnih 24 slemova, osmog prvog mjesta na kraju sezone, preko 400 nedjelja na vrhu…?

“Rekao bih da je svakako jedna od najboljih i pored ovoliko uspjeha, što je lijepo konstatovati (smijeh). Mislim da sam do sada tri puta osvajao tri slema u sezoni – 2011, 2015, kada sam pobjeđivao i u više odigranih mečeva i turnira. Osjećao sam se dominantnim na turneji. Ali okolnosti su se promijenile od tada, ove godine sam odigrao 10 – 11 turnira, uspijevao da podignem formu na ciljnim turnirima i to mi je bilo najbitnije. Nisam izgubio meč od Vimbldona, odlično se osjećam na terenu, zadovoljan sam svojom igrom, ali je teško porediti te sezone i periode u karijeri.

Upitan da li je primjetio umor kod Runea dok se kod njega nisu mogli vidjeti znaci zamora Đoković odgovara:

“Nisam siguran da li je zaista bio toliko umoran, iako smo imali duge I teške razmene i neizvjesne gemove. Normalno je umoriti se, ali je on veoma dobro fizički pripremljen igrač koji naporno radi da bi to sebi omogućio. I uprkos brejku u trećem setu i konačnom rezultatu od 6-3, imali smo više dugačkih razmjena u kojima vam se može desiti da vas ponese momenat i napravite pogrešan izbor udarca. Za mene je bilo važno da održim svoje servis gemove u još jednom od naših maratona. On je izuzetno dinamičan igrač, snažan, agresivan, strašan riterner, možda i jedan od najboljih protiv kojih sam igrao. Unaprijedio je i servis, i čini mi se da saradnja sa Borisom već daje odlične rezultate za njega.

Upitan da li je “lomljenje reketa” možda i pragmatičan gest “resetovanja” igrača u datom trenutku, Novak odgovara:

“Ako neko smatra da je bilo pragmatično da se na taj način oslobodim tenzije, frustracija i oslobodim se za bolju igru u daljem toku meča, onda je ovo večeras bio dobar primjer toga. I pored svega ne bih želio da to preporučim bilo kome, pa ni sebi. Ne volim uopšte što sam to učinio, ali se to i desilo i preuzimam svu odgovornost za taj gest. I pored toga što sam nekada u prošlosti umio da se oslobodim grča i zaigram otvorenije i dalje smatram da postoje pametniji načini da se to riješi od lomljenja reketa”, konstatuje Novak uz osmijeh, piše Kurir.