NATO jamac sigurnosti, potreban kompromis o članstvu BiH




Rose-Roth seminar održava se u Sarajevu, uz prisustvo diplomatskog kora, predstavnika NATO Saveza i najviših dužnosnika Bosne i Hercegovine.

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara podcrtala je u svojem govoru kako je neophodno očuvati mir i sigurnost, te da je jamstvo za to napredak ka Europskoj uniji, na čemu radi ova vlast.

“Europskim integracijama treba dodati i atlantske, ali u poštovanje principa dogovora tri konstitutivna naroda”, kazala je Krišto.

Predsjedateljica Vijeća ministara podsjetila je na napore bh. vlasti na usklađivanju NATO standardima i opremanju Oružanih snaga.

Kemal Adamović, predsjedatelj Delegacije BiH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, podsjetio je na različita viđenja u BiH o NATO integracijama.

“Jedino kompromis i dogovor mogu dovesti do rješenja“, ustvrdio Ademović uz konstataciju kako se pokušava predstaviti situaciju u BiH u svjetlu radikalizacije a najveća radikalizacija dolazi od retorike političara.

Istraživačica i dobedavna glasnogovornica NATO Saveza Oana Lungescu ukazala je na važnost mira i stabilnosti u vremenima strašnih ratnih sukoba u svijetu.

“NATO stožer u Sarajevu je jamstvo sigurnosti BiH”, rekla je Lingescu, dodajući kako je danas sigurnosna situacija u regiji mnogo bolja, jer je Alijansa shvatila da ne smije ignorirati svoje susjede.

Seminiru ne prisustvuju predstavnici vlasti iz Republike Srpske. Među govornicima je Mladen Ivanića, bivši član Predsjedništva BiH i RS.