NAJUPORNIJA INFEKCIJA KOJA ĆE VAS IZLUDJETI TOKOM LIJEČENJA: I kad uspijete, opet se vraća – odmah reagujte na ove SIMPTOME!

Što duže izlažemo organizam nezdravim navikama, to se kandida više nastanjuje, a to umnogome otežava njeno liječenje.

Kandida je gljivica koja je sastavni dio normalne fiziološke mikroflore čoveka. Najzastupljenija vrsta ove gljivice, Candida albicans, može da pređe u patogenu formu i izazove gljivičnu infekciju (kandidijazu). To se najčešće dešava u situacijama kada dođe do pada imuniteta, neregulisane hiperglikemije, prekomjernog korišćenja antibiotika, hormonskog disbalansa, trudnoće…

Kandida u krvotok otpušta veliki broj različitih toksičnih materija, koje mogu da izazovu niz različitih simptoma: zamor, poremećaj pažnje i koncentracije, glavobolju. Ipak, kandidijaza se najčešće javlja u usnoj duplji, genitalnoj regiji, crijevima i na koži. Kandida u ustima stvara bijele naslage na jeziku, unutrašnjim dijelovima obraza, desnima, krajnicima, nepcu ili ždrijelu.

Ove promjene može da prati osjećaj peckanja, suhoće, bola ili promjene ukusa i zadaha. Ponekad se infekcija iz usne duplje može proširiti na jednjak i prouzrokovati bol i otežano gutanje. Ipak, genitalna kandidijaza je jako česta pojava kod žena. Smatra se da 75 odsto njih makar jednom u životu ima va*inalnu kandidijazu. Tada se javlja pojačan sekret, peckanje i svrab, a nakon polnog odnosa može da se javi i bol.

kandida

Postoje još neki dodatni faktori koji povećavaju rizik od nastanka vaginalne kandidijaze, poput tijesnog donjeg veša, loše higijene, pojačanog znojenja, upotrebe antibakterijskih sapuna, kontraceptivnih sredstava… Kandida ima važnu ulogu u varenju i apsorpciji hrane, iako je u crijevima zastupljena u malom broju. Tada može da se javi niz digestivnih problema, poput zatvora, mučnine, gasova, nadutosti, grčeva, dijareje…

Kandidijaza kože zahvata obično prostore među prstima šake, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Javlja se u vidu jasno ograničenog crvenila, bjeličastih naslaga, vlaženja i svraba. Liječenje kandidijaze zavisi od lokacije infekcije, rezultata antimikograma, težine kliničke slike i starosti obolelog. 

(MONDO)