MNOGI NE ZNAJU KAKO SE PRAVILNO KUHAJU JAJA: Ovaj način spremanja olakšaće vam muke za sva vremena


Uprkos tome što se čini jednostavnim, mnogi ne znaju kako se pravilno kuhaju jaja.

Nedavno smo pisali o jedinom pravom načinu pripreme jaja koji pomaže da ona zadrže najbolji ukus i kvalitet. Ovog puta, donosimo vam trik za kuhanje jaja koji je oduševio sve domaćice.

Naime, čak i onim najiskusnijim domaćicama dešava se da im se jaja ne skuhaju kako treba ili onako kako bi željele. Srećom, postoji jednostavan način uz koji će jedna od omiljenih namirnica biti pripremljena baš po ukusu.

jaja

Postupak je sljedeći:


Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 cm iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju uslijed temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Ona će nastaviti da se kuhaju u vreloj vodi, a u zavisnosti od toga kakva jaja želite toliko ih ostavite u šerpi, piše Stvar ukusa.

Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuhana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.

Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.

Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.


Ako ih ostavite 10-12 minuta jaja će biti tvrdo kuhana.

Pomoću jednog savjeta možete lako da očistite ljusku, a to je da kuhana jaja prebacite kratko u posudu sa ledenom vodom.

(Stil)