8 načina na koje vam biljka govori da nešto nije u redu (i kako to popraviti)

Unesi malo prirode u svoj dom ili radni prostor pomoću sobnih biljaka, jer se čini da su relativno lako održavati. Međutim, važno je razumjeti što vaša biljka govori kada pokazuje mrlje i tragove na lišću.

1. Potpuno smeđe lišće

Foto: Reddit

Potpuno smeđe lišće obično je prirodan dio procesa rasta i starenja biljke, nevezano za njegu biljke. Ako je isprva samo počelo sa smeđim vrhom, to je vjerojatno znak premalo zalijevanja (vidi sljedeću točku).

Što učiniti: kada je lišće potpuno smeđe i mrtvo, nema potrebe da ga više pokušavate spasiti. Međutim, oni i dalje troše mnogo energije. Kako bi se energija rasporedila na ostale listove, mrtve treba ukloniti.

2. Smeđi vrhovi lišća

Foto: Reddit

To je obično znak da vaša biljka nije dobila dovoljno vode, što može imati više uzroka:

Ne zalijevate svoje biljke dovoljno često.
Tlo je loše kvalitete i slabo zadržava vodu.
Korijenje može biti oštećeno, jer je prije bilo previše zaliveno ili jer je posuda premala.
Što učiniti: Ako niste puno kod kuće, ali ipak želite da vaše biljke dobiju dovoljno vode tijekom dana, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći vašoj biljci da dobije stalan protok vode kada joj je potrebna.

Stavite mokru spužvu na dno lonca: ona će upiti sav višak vode i otpustiti je kada biljka bude trebala vodu.
Bocu s vodom koja ima male rupe zakopajte u zemlju: možete je napuniti vodom. Biljka će uzeti vodu iz rezervoara kad god joj zatreba.

3. Posmeđenje u sredini lišća

Foto: Reddit

To je obično znak pretjeranog zalijevanja. Tlo koje je cijelo vrijeme mokro stvara vlažno okruženje, što je savršeno okruženje za razvoj gljivičnih patogena. Ova se bolest pojavljuje u smeđim mrljama u sredini lista i širit će se dalje od sredine u kasnijim fazama.

Što učiniti: filteri za kavu omogućit će da višak vode iscuri, dok će tlo ostati na mjestu. Dakle, ostali ste bez nereda i zdrave biljke.

4. Donji listovi žute

Foto: Reddit

Ako je vaša biljka zrela, dogodit će se da neke od njih požute, a zatim otpadnu. Međutim, ako se to dogodi u velikom broju, vjerojatno se nešto sprema. To može biti uzrokovano širokim rasponom čimbenika koji se odnose na okoliš u kojem se nalazi vaša biljka, poput previše sjenovitog položaja, preniske temperature, naglog pada temperature ili izloženosti suši. Provjerite mjesto svoje biljke i pokušajte pronaći savršeno mjesto.

Što učiniti: biljke se prilično sporo privikavaju na okolinu. Ako možete, nemojte previše pomicati biljku. Ako ipak morate premjestiti biljku na bolje mjesto, odnesite je na novo područje na sat vremena dnevno. Polako povećavajte vrijeme koje ostaje u novom području dok se potpuno ne prilagodi.

5. Tamne mrlje sa žutim rubovima na lišću

Foto: Reddit

Obično to znači da vaša biljka ima gljivične pjegavosti lišća. Blijedo obojene mrlje također se mogu razviti ako biljke imaju previše sunca.

Što učiniti: kada vidite da se mrlje razvijaju, odmah izolirajte posudu kako biste spriječili širenje gljivica na druge biljke. Uklonite sve lišće koje je zahvaćeno i pustite biljku da se oporavi.

6. Nedostatak boje lišća na vrhovima lišća

Blijedozeleno ili čak žuto lišće, uz slab rast, može biti posljedica nedostatka hranjivih tvari. Većina tih hranjivih tvari nalazi se u gnojivima.

Što učiniti: U zemlju dodajte ljuske ili vodu od kuhanih jaja. Dodavanjem vode iz kuhanih jaja povećat ćete razinu kalcija i kalija u biljkama.

7. Vrlo mali listovi

Vrlo mali listovi mogu značiti da vašoj biljci treba više sunčeve svjetlosti. Naravno, prvo provjerite nalazi li se vaša biljka doista na tamnom mjestu u kući. Ako je to slučaj, pokušajte ga premjestiti bliže prozoru ili svjetlijem području.

8 načina na koje vam biljka govori da nešto nije u redu (i kako to popraviti)
Što učiniti: Ako je vaša biljka već bila na sunčanom mjestu, a listovi su još uvijek vrlo mali, možda ćete morati pobrisati biljku od prašine. Sloj prašine na lišću će blokirati sunčevu svjetlost i smanjiti sposobnost fotosinteze biljke. Korištenje pahuljastih rukavica može učiniti brisanje prašine bez oštećenja biljke vrlo lakim.

8. Krajevi lišća se uvijaju

Foto: Reddit

Neke od najpopularnijih sobnih biljaka dolaze iz tropskih ili suptropskih područja gdje rastu u vlažnom grmlju veće šume. Biljke u okruženju s preniskom atmosferskom vlagom često pokazuju znakove uvijanja lišća.

Što učiniti: Udaljite svoje biljke od ventilacijskih otvora. Čak i ako je ukupna vlažnost u redu (oko 50%), vaša biljka će i dalje patiti ako je stavite preblizu grijača ili ventilacijskog otvora.