Lovorov List Je Na Našim Prostorima Poznat

Lovorov list je na našim prostorima poznat kao izuzetan kulinarski začin, koji svojim prepoznatljivim mirisom i prijatnim ukusom obogaćuje jela.

Da je lovor mnogo više od toga i da donosi mnoge druge prednosti, uvjerićemo vas u ovom tekstu, u kojem ćemo vam, između ostalog, dati recept za lovorov sirup , kao i čaj od lovorovog lista protiv kašlja .

Lovorov list se od davnina koristio kao začin, ali i kao lijek, prvenstveno zbog svog antiseptičkog i protuupalnog djelovanja.

Bogata je vitaminima iz B grupe (riboflavin, piridoksin, niacin i pantotenska kiselina) koji pomažu nervnom i mišićnom sistemu da bolje funkcionišu, pozitivno utiču na metabolizam, hormonski status, a lovor sadrži i brojne minerale: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe, gvožđe .

Čaj od lovora koristi se u liječenju bolesti organa za varenje , anoreksije , gubitka apetita, dijabetesa i kardiovaskularnih poremećaja, kao i za dezinfekciju mjesta gdje se nalaze virusi gripa, prehlade i razni drugi mikrobi.

Djeluje sedativno, pa se koristi i kod nervoze, napetosti i nesanice , ali ako se prekorači, može izazvati halucinacije. Također, lovorov list može biti od velike pomoći u liječenju gihta i reume , a eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer podiže imunitet i ako samo nekoliko kapi utrljate na područje limfnih žlijezda , ublažit ćete tegobe.

Lovorovo ulje koristi se i za udisanje kod problema sa disajnim putevima, smanjuje neugodan česti kašalj , podstiče nas na iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz pluća.

U fitoterapiji se koriste listovi koji se beru kada su već potpuno razvijeni, nikako mladi.

U kozmetici, lovorov list se pokazao kao odličan protiv peruti i općenito za njegu vlasišta i sastavni je dio mnogih krema i losiona za njegu masne kože i kose u obliku šampona.

Domaći sok koji izbacuje sluz iz dječjih pluća: Jedna čaša dnevno je dovoljna! (RECEPT)

Spas od komaraca: Talog crne kafe i lovorov list odbijaju insekte, čak i od kućnih ljubimaca!
Lovorov list protiv kašlja

Evo nekoliko zanimljivih recepata protiv jakog i upornog kašlja:

Tri lovorova lista sitno iseckati, zaliti sa 2,5 decilitra vode i kuvati desetak minuta. Skinite sa vatre i držite poklopljeno još desetak minuta, kada je potrebno procijediti. U proceđeni čaj dodajte kašiku limunovog soka i dve kašike domaćeg meda , piše “Novi”.

Napitak se pije dva do tri puta dnevno u količini do 3 dl. Ovako pripremljen čaj od lovorovog lista protiv kašlja preporučuje se i za jačanje imuniteta protiv gripa, a najefikasniji je kod bronhitisa i problema sa disajnim organima.

Za ove tegobe preporučuje se i stari narodni recept , koji glasi:

U činiju stavite pola litre vode i 150 grama šećera , pustite da provri i dodajte deset lovorovih listova i kuvajte narednih 30 minuta.

Nakon toga treba izvaditi lovorov list iz posude, a smjesu sipati u odgovarajuću šolju ili teglu. Slobodno ga koristite po potrebi!

Evo još jednog lovorovog sirupa protiv kašlja, gdje ćete biti iznenađeni njegovim ugodnim i blagim okusom, što često nije slučaj s drugim receptima za ovu namjenu.

Može se piti odjednom i sa slatkoćom, glavna zasluga je lovorov list koji je istovremeno sladak i gorak, dok je limun kiselkast…

Evo sastojaka: 6 listova lovora ; 2,5 decilitra vode ; 6 kašika smeđeg šećera ; 1 limun srednje veličine .

Prokuhajte vodu u odgovarajućoj posudi, a kada proključa dodajte lovorov list i kuvajte poklopljeno 6 do 10 minuta. Uklonite jedan po jedan lovorov list, a tečnost sipajte u drugu posudu. Dodajte smeđi šećer i iscijedite limun. Sada umiješajte lovorov sirup i pričekajte da se šećer dobro otopi.

2-3 kašičice dnevno je sasvim adekvatna doza, koja će biti sasvim dovoljna da ublaži tegobe.

Zaliv sirup čuvajte u frižideru i tako ga možete koristiti najviše 3 dana, kada je preporučljivo napraviti novu šaržu. U slučaju teške prehlade, uzmite dodatnu krišku limuna i slobodno žvačite u ustima . Ova kombinacija će ublažiti i neprijatan suhi kašalj.

Čisti debelo crijevo, sprječava tumore, smanjuje šećer: Grožđe su rajsko voće koje morate jesti zimi!

Svemoćna biljka o kojoj se malo zna: Crveni glog snižava krvni pritisak, ima snažno umirujuće dejstvo i sprečava infarkt!
Lovorov list za izbacivanje viška soli iz organizma

Da je lovorov list višenamenski i veoma koristan za lečenje čitavog niza zdravstvenih tegoba, uverićemo vas u sledećih nekoliko recepata:

Uveče uzeti kašiku lovorovog lista (sitno iseckanog), zaliti sa 3 dl vode i kuvati u odgovarajućoj emajliranoj posudi do 5 minuta. Sve stavite u termos i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutro tečnost iz termosice procedite u drugu posudu i napitak rasporedite tokom dana.

Pijte u malim gutljajima, nikada ne pijte cijelu količinu odjednom.

Nakon sedam dana ponovite ovaj tretman.

Ako osjetite učestalo mokrenje, ne brinite jer tako i treba biti. Ovo je dobar znak da je lovorov list počeo da otapa vaše soli, što može malo iritirati vašu bešiku. Pravi rezultati ovog tretmana bit će vidljivi tek nakon deset ili više dana, kada ćete se osjećati znatno lakše, a bolovi u zglobovima potpuno nestati…

Lovorov list za čukljeve

5 većih listova lovora, samljeti što je moguće sitnije i preliti sa 96% alkohola (100 ml). Ostavite da odstoji 7 dana, nakon čega je potrebno procijediti. Natrljajte kiflice smjesom, ali tek nakon što ste noge dobro poparili u 3 litre tople vode sa kašičicom sode bikarbone). Obrišite stopala, namažite smjesom, navucite kraće pamučne čarape i lezite.