Lider Hamasa poručio: Naš neprijatelj do sada nije bio u stanju da ostvari nijedan svoj cilj
Lider Hamasa Ismail Haniyeh održao je večeras obraćanje u kojem se osvrnuo na dosadašnji rat koji se vodi između organizacije na čijem čelu se on nalazi i Izraela, naglašavajući da će Hamas izaći kao pobjednik.

Haniyeh je rekao da je uvjeren u sposobnost Palestinaca da izdrže izraelsku ofanzivu na Gazu i izađu kao pobjednik iz rata – “bez trunke sumnje”.

“Ako neprijatelj želi da to bude duga bitka, naši kapaciteti su još duži”, rekao je on.

Šef Hamasa je dodao da je nakon sedmica rata i uprkos “varvarskim” izraelskim napadima na civile, palestinski narod osujetio planove Izraela.

“Ovi planovi su pali, a neprijatelj nije bio u stanju da ostvari nijedan od svojih ciljeva niti da vrati svoje zarobljenike osim po cijeni koju otpor odluči”, rekao je on, govoreći o mogućoj zamjeni zarobljenika.

Šef Hamasa je također zahvalio regionalnim saveznicima na podršci tokom rata, ne navodeći njihova imena.

Libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran skoro svakodnevno pokreće napade na izraelske trupe preko granice između Izraela i Libana u znak podrške Palestincima u Gazi.

“Pozdravljam frontove otpora koji su doprinijeli ovoj borbi kroz stratešku ravnotežu”, rekao je Haniyeh, prenosi Al Jazeera.