Katarski emir pozvao na prekid rata u Gazi: Mi kažemo da je dosta




Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani u utorak je pozvao na okončanje izraelskog rata protiv Gaze koji je u toku rekavši da je “dosta”.

“Mi kažemo da je dosta”, rekao je Sheikh Tamim na otvaranju 52. godišnje sjednice Vijeća Shura Katara, dodajući da Izraelu ne bi trebalo dopustiti da koristi vodu, lijekove i hranu kao oružje protiv cijele populacije.

“Pozivamo na prekid ovog rata koji je prešao sve granice i krvoprolića. Poštedite civile od posljedica vojnih sukoba i spriječite prelijevanje sukoba”, rekao je šeik Tamim.

Sukob u Gazi, koja je pod izraelskim bombardovanje i blokadom od 7. oktobra, započeo je kada je palestinska grupa Hamas pokrenula operaciju Al-Aqsa Flood, višestruki iznenadni napad koji je uključivao niz raketnih lansiranja i infiltracije u Izrael od strane kopno, more i zrak.

Rečeno je da je upad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca.

Izraelska vojska tada je pokrenula operaciju Swords of Iron protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj palestinskih poginulih u stalnim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze popeo se na 5.087, saopčilo je Ministarstvo zdravstva u blokiranoj enklavi.

“Žrtve uključuju 2.055 djece , 1.119 žena i 217 starijih”, saopćilo je ministarstvo, dodajući da su 15.273 osobe također ranjene.

(Klix.ba)