Jučer sam prevarila muža nakon 8 godina braka.

stručnjaci sa Univerziteta Wolverhampton otkrili su prije nekoliko godina najstariji vic na svijetu, kojem su se Sumerani smijali prije 4.000 godina.

Ova šala je dospjela na vrh liste deset najstarijih viceva koju je Univerzitet objavio 2008. godine i pokazuje da se neke stvari, kada je humor u pitanju , nisu promijenile u proteklim milenijumima.

Grčka, Atina
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dr Paul MacDonald, stručnjak na ovom univerzitetu, predvodio je tim koji je sproveo prvo istraživanje na ovu zanimljivu temu. On i njegove kolege su dva mjeseca temeljito analizirali stare tekstove kako bi pronašli najstarije viceve poznate nauci, prenosi Nacionalna geografija na našem jeziku.

“Ova studija je pokazala da su se šale razlikovale kako su godine prolazile, pri čemu su se neke sastojale od pitanja i dogovora, dok su druge bile mudre poslovice ili zagonetke”, rekao je dr. Macdonald.

“Međutim, svima im je zajedničko to što pokazuju spremnost da izazovu tabue i pokažu bunt. Moderne igre riječi, šale o djevojkama iz Essexa i ‘orkarski humor’ imaju svoje korijene u najranijim šalama koje smo pronašli kroz ovo istraživanje.”

Naime, Sumerani su bili ljubitelji “toaletskog humora”, zaključili su stručnjaci, barem ako je suditi po šali koja se našla na ploči ispisanoj oko 2000. godine prije nove ere. To je šala koja glasi:

Faraon, Faraonsko Selo
FOTO: PROFIMEDIA

(1) “Šta se nikad nije dogodilo prije stvaranja svijeta? Mlada žena nikada nije pustila vjetar u krilo svog muža”.

Nakon ove šale na listi slijedi ona iz 1600. godine prije nove ere koja se odnosi na egipatskog faraona, a stručnjaci smatraju da se radi o Snefruu, prvom faraonu četvrte dinastije, koji je vladao hiljadu godina ranije. glasi:

(2) “Kako zabaviti faraona koji mu je dosadan? Šalješ čamac pun mladih žena obučenih samo u ribarske mreže niz Nil i podstičeš faraona da ide u ribolov.”

Zatim dolazi još jedna egipatska šala, koja datira iz 1100. godine prije nove ere.

(3) “Žena slijepa na jedno oko bila je udata za muškarca 20 godina. Kada je našao drugu ženu, rekao joj je: ‘Razvestiću se od tebe jer si slijepa na jedno oko’. Ona mu je odgovorila:’ Jeste li to otkrili nakon 20 godina braka?”

Šalu koja slijedi nakon ove na listi Univerziteta Wolverhampton, Homer je zabilježio u Odiseji.

(4) “Odisej govori Kiklopima da je njegovo pravo ime Nikos. Kada Odisej naredi svojim ljudima da napadnu Kiklope, oni poviču: ‘Upomoć, Nikos me (ne) napada. Niko ne dolazi u pomoć.”

Sljedeća šala se nalazi u Sofoklovoj drami “Kralj Edip”, iz 429. godine prije nove ere, i sigurno vam je poznata.

(5) “Pitanje: Koja životinja šeta u četiri ujutro, dva u podne i tri u noći? Odgovor: Čovjek.”

Egipat, piramide
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nešto novija je egipatska šala nastala između 304. i 30. godine prije Krista i glasi:

(6) “Čovjek ima još jaču želju za parenjem od magarca – novčanik ga zaustavlja.”

Sljedeća šala na ovoj listi je o Oktavijanu Augustu, koji je živio između 63. pne i 14. godine nove ere.

(7) “August je putovao kroz Carstvo i u gomili je primetio čoveka koji je zapanjujuće ličio na njega. Zaintrigiran, car mu je napisao: ‘Da li je tvoja majka nekada radila u palati?” „Ne, Vaše Visočanstvo“, rekao je, „ali moj otac jeste.“

Zatim slijedi vic pronađen u “Filogelosu”, najstarijoj zbirci viceva, nastaloj na prijelazu iz četvrtog u peti vijek nove ere.

magarac Dušan Stojanović
FOTO: KURIRI TV

(8) “Želeći da nauči svog magarca da ne jede, škrtac mu nije dao hranu. Kada je magarac umro od gladi, seljak je rekao: ‘Kakva šteta. Taman kad je naučio da ne jede, umro je’.”

Sljedeći na ovoj listi je vic otprilike iz istog perioda, također iz “Filogelos”.

(9) “Kada ga je berberin upitao kako želi da mu se ušiju, kralj je odgovorio: ‘U tišini’.”

Najstariji poznati vic nastao na tlu današnje Velike Britanije datira iz 10. vijeka i vjerovatno je najstariji “debeli” vic poznat do sada.

10) “Šta muškarcu visi uz butine i želi da probije rupu koja je često bušena? Ključ.”