JOVAN MARIĆ BOLOVAO OD KARCINOMA PROSTATE: Kakvi su simptomi i koji muškarci su u najvećem riziku od ove opake bolesti




Jovan Marić je bolovao od raka prostate, a evo koji su simptomi ovog karcinoma i koji muškarci su u najvećem riziku.

Vijest o smrti doktora Jovana Marića su mnogi primili s tugom, a njegov kolektiv se oprostio od njega uz izraze velikog poštovanja. Poznati psihijatar nije krio da je imao problema sa zdravljem, premda je uspio da pobedi koronu u teškoj borbi. 

U vrijeme kad je sa trećom bivšom suprugom imao mnogo problema u vezi sa stanom, prof. dr Marić je izjavio da boluje od karcinoma prostate i tada je svom sinu iz trećeg braka uputio potresnu poruku. 

“Neću još dugo, molim mog Matiju da me ostavi u stanu za života”, poručio je tada psihijatar koji sa sinom nije bio u dobrim odnosima. Prostata je mala žlijezda u obliku lješnika koja proizvodi sjemenu tečnost, a često je može zahvatiti karcinom. Dok neke vrste karcinoma prostate rastu veoma sporo i ne zahtjevaju nikakvu terapiju, drugi su agresivni i šire se veoma brzo.

Najvažnije je da se otkrije dovoljno rano kako bi se uspješno liječio.

Simptomi karcinoma prostate su:

tegobe pri mokrenju

smanjen mlaz mokraće

krv u mokraći

krv u spermi

bol u kostima

gubitak tjelesne težine

erektilna disfunkcija

Bilo koji od ovih simptoma, naročito ako se uporno ponavlja, znak je da muškarac treba da se javi ljekaru.

Karcinom prostate se rijetko javlja kod muškaraca mlađih od 40 godina, dok kod onih starijih od 50 godina naglo raste rizik. Oko 6 od 10 slučajeva od raka prostate oboljevaju oni stariji od 65 godina. .

Tekst: Lepa&Srećna