Jeste li se nekada pitali? Evo zašto su na semaforima crvena, žuta i zelena boja

Jeste li se nekada pitali zašto semafori imaju ove boje? Mi vam danas donosimo odgovor na ovo pitanje.

Saznajte više u nastavku.

Porijeklo

Kako bismo saznali zašto su odabrane ove boje, bilo bi korisno znati odakle dolaze semafori (i njihove boje). Godine 1910. postavljena je prva prometna signalizacija. Policajci su koristili zviždaljke i svjetla kako bi održali protok automobila dajući vozačima do znanja kada da stanu ili krenu. Godine 1920. William Potts napravio je prvi semafor.

Foto: Pixabay

U to vrijeme nije bilo pravila o vrsti svjetla ili uzoraka koji se moraju koristiti. I tako bi ova svjetla izgledala drugačije kamo god pošli. Godine 1935. Savezna uprava za autoceste postavila je “Priručnik o jedinstvenim uređajima za kontrolu prometa” koji je sadržavao standarde za sve znakove i signale. Taj je priručnik također zahtijevao da semafori posvuda budu crveni, žuti i zeleni.

Boje

Dakle, odakle dolaze određene boje? Prije semafora, vozovi su već koristili svjetlosne signale kako bi pomogli u odvijanju prometa vozova. Na ovim semaforima crveno je značilo stani, bijelo je značilo ići, a zeleno je značilo “nastavi oprezno”.

Foto: Pixabay

Kad je bijela boja uzrokovala probleme (strojovođe bi je mogli zamijeniti s nečim drugim, uzrokujući nesreće), prešli su s bijele na zelenu za znak za ‘kreni’. A budući da je žuta bila prepoznatljivija, žutu su učinili bojom za “nastavi s oprezom”.

Crvena

Ali zašto onda crveno? Crvena boja je boja s najvećom valnom dužinom. A to znači da je možete vidjeti sa veće udaljenosti. A to je vrlo korisno kada su u pitanju znakovi upozorenja i semafori koji zahtijevaju da se zaustavite radi sigurnosti.

Foto: Pixabay

Sada znate zašto semafori imaju baš ove boje već sto godina. Da li ste znali za ovo ranije?