Uočite manipulaciju na vrijeme: Saznajte kako vas manipulatori obmanjuju i izbjegnite njihovu kontrolu

Manipulatori teže kontrolirati druge osobe kako bi postigli svoje ciljeve. Često preispitivanje vlastitih misli, osjećaja i uvjerenja daje im moć nad svakim aspektom vašeg života. Kako biste se obranili od manipulacije, važno je prepoznati najčešće fraze kojima se manipulatori služe kako bi kontrolirali svoje “žrtve” i narušili im samopouzdanje.

Manipulatori često okrivljuju druge osobe, čak i ako je pogreška na njihovoj strani. Kad se pogreška dogodi, reći će vam da niste baš razumjeli što su htjeli reći, a time u vama stvaraju nesigurnost i sumnju.

Photo by Dev Asangbam on Unsplash

Manipulatori također često koriste frazu “previše dramatizirate” kako bi kontrolirali vaše emocije i mišljenja. Označavanje vas kao osobu koja pretjerano dramatizira sprječava vas da izrazite svoje probleme i mišljenja. Kako bi izbjegli sukob, možete se početi prilagođavati manipulatoru, a to mu omogućuje kontrolu nad vašim ponašanjem.

Čitajte još:
Otkrijte svoju tamnu stranu: Kako jedno pitanje može otkriti da li ste psihopata?

Manipulatori također često koriste fraze poput “ljubomorni ste” ili “zajedljivi ste” kako bi stvorili osjećaj sumnje u ispravnost vaših odluka i postupaka. Ako manipulator ponavlja te izjave tijekom duljeg vremenskog razdoblja, osoba počinje vjerovati u njih. To gradi samopouzdanje manipulatora, dok u isto vrijeme narušava vaše samopouzdanje. Stoga, važno je prepoznati takve fraze kako biste se mogli obraniti od manipulacije i očuvati svoje samopouzdanje.