JEDAN OD OVA 3 CVIJETA OBAVEZNO UNESITE U DOM NA DAN USKRSA: Vjeruje se da tjera BOLESTI, a da ukućanima donosi SREĆU, USPJEH I LJUBAV


vijeće ima veoma važno mesto u obilježavanju Uskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanski praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvjetovi imaju posebna značenja. Međutim, u nedjelju je, prema starom vjerovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sljedeća tri ili buket napravljen od njih.

ĐURĐEVAK

đurđevak

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvijet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i djevojke su brali đurđevak, jer su vjerovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cvijeće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.


LJILJAN

ljiljan, Ljiljan, cvet ljiljan

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspijeva da zadrži i svoju urođenu nježnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelijepi cvijet u direktnoj je vezi sa nadom, vjerom, plodnošću i rađanjem, te se nerijetko naziva i “rajski cvijet”.


LALA

Lala, Cveće

Lala oduvijek važi za simbol ljepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvijet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno riječ o biljci koja najavljuje proljeće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspjeha.

Izvor:(stil.kurir)