HRVATSKOJ STIGLA OŠTRA PORUKA IZ PALESTINE: Vi ste saučesnici u zločinu, dali ste dozvolu za ubijanje
Palestinski predstavnik pri UN-u u Beču Salah Abdel Šafi ne može razumjeti zašto je vlada Hrvatske, zemlje koja je i sama proživjela rat boreći se za nezavisnost, glasala protiv UN-ove rezolucije o primirju u Gazi čime je “ohrabrila Izrael u činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima”.

Za rezoluciju o humanitarnom primirju glasalo je prošli mjesec 120 zemalja, a protiv je bilo 14, među kojima i Hrvatska.

Šafi je razgovoru za Hinu iz svoga ureda u Beču kazao da je time Hrvatska bila među zemljama koje “dopuštaju masakr” i Izraelu daju “dozovolu za ubijanje”.

To mu nije jasno jer Hrvatska sama prošla rat za nezavisnost.

To je kranje razočaravajuće. Mi ne možemo razumjeti takvo hrvatsko ponašanje – rekao je.

Abdel Šafi od 2013. godine je predstavnik Palestine u Austriji te u Hrvatskoj i Sloveniji sa sjedištem u Beču. Ima i funkciju stalnog posmatrača Palestine pri UN-u.

Hrvatska je glasala protiv rezolucije o spašavanju života – napomenuo je.

Po palestinskim podacima, izraelska vojska je u četiri sedmice ubila više od 10.000 civila, od čega preko 4.000 djece. Glasnogovornik UNICEF-a, UN-ove agencije za djecu, rekao je da Pojas Gaze postao “najveće groblje djece na svijetu”.

Nevjerovatno da u 21. stoljeću zemlje glasaju protiv rezolucije o primirju kako bi se dostavila humanitarna pomoć. Kakvi to odgovorni političari daju dozvolu Izraelu da nastavi s ratnim zločinima? To nadilazi zdrav razum – rekao je Abdel Šafi.