GENETIKA JE ČUDO, 10 BOLESTI KOJE NASLJEĐUJEMO OD MAJKE: Tu ništa ne možemo!

Nasljedne bolesti su stanja koja se prenose s roditelja na djecu putem gena. Iako postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na pojavu nasljednih bolesti, uključujući i genetske mutacije i interakcije okoliša, jedan od najčešćih izvora nasljednih bolesti je majka.

U nastavku su navedene deset bolesti koje se češće nasljeđuju od majke:

Karcinom dojke

Karcinom dojke je najčešći oblik raka kod žena. Ako je majka imala karcinom dojke, postoji veća vjerovatnost da će i kći razviti ovaj oblik raka.

Karcinom jajnika

Karcinom jajnika također može biti nasljedan. Ako je majka imala karcinom jajnika, postoji povećani rizik da će i kći razviti ovaj oblik raka.

Karcinom debelog crijeva

Nasljedni faktor može povećati rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva. Ako je majka imala karcinom debelog crijeva, postoji veća vjerovatnost da će i kći ili sin razviti ovu bolest.

Foto: Pixabay

Multipla skleroza

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest koja napada živčani sustav. Ako je majka imala MS, postoji povećani rizik da će i djeca razviti ovu bolest.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je degenerativna bolest mozga koja uzrokuje gubitak pamćenja i kognitivne sposobnosti. Ako je majka imala Alzheimerovu bolest, postoji veća vjerovatnost da će i kći ili sin razviti ovu bolest.

Bipolarni poremećaj

Bipolarni poremećaj je mentalni poremećaj koji uzrokuje promjene raspoloženja od manije do depresije. Ako je majka imala bipolarni poremećaj, postoji veća vjerovatnost da će i kći ili sin razviti ovu bolest.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sustav napada vlastita tkiva. Ako majka ima autoimunu bolest, postoji povećani rizik da će i djeca razviti slične bolesti.

Foto: Pexels.com

Hemofilija

Hemofilija je nasljedna bolest koja uzrokuje probleme u zgrušavanju krvi. Ako majka ima hemofiliju, postoji povećani rizik da će i sinovi razviti ovu bolest.

Cistična fibroza

Cistična fibroza je nasljedna bolest koja uzrokuje nakupljanje sluzi i drugih tekućina u plućima, gušterači i drugim organima. Ova bolest se javlja kada se nasljedni defekt utječe na protein koji regulira kretanje soli i vode unutar stanica.

Foto: Pixabay

Migrene

Migrene su hronične glavobolje koje se često nasljeđuju u obiteljima. Postoje brojne studije koje sugeriraju da genetski faktori imaju važnu ulogu u razvoju migrena, a istraživanja su pokazala da je vjerovatnije da će osobe čiji su roditelji patili od migrene i same razviti ovaj poremećaj.

Međutim, s obzirom na to da postoji jasna povezanost između migrene i nasljeđivanja, osobe s porodičnom anamnezom migrena trebaju biti svjesne mogućnosti da će i same razviti ovaj poremećaj te stoga trebaju pažljivo pratiti svoje zdravlje i potražiti pomoć stručnjaka ako primijete bilo kakve simptome migrene.

The post GENETIKA JE ČUDO, 10 BOLESTI KOJE NASLJEĐUJEMO OD MAJKE: Tu ništa ne možemo! appeared first on .