Evo koji vitamini su ženama od ŽIVOTNE VAŽNOSTI s 30 godina, a koji s 40 i 50: A evo kad treba da počnete da pazite NA KOSTI

Uzimanje vitamina i suplemenata je odličan način da poboljšate svoju ishranu u bilo kom uzrastu! Odabir pravih suplemenata često je zbunjujući, jer postoji mnogo opcija, od kojih svaka može igrati brojne uloge u tijelu.

Žene u 30-im, 40-im ili 50-im godinama imaju veoma različite biološke potrebe. Odabir najprikladnijih vitamina i suplemenata može biti zastrašujuća odluka, pa smo istražili koji vitamini i suplementi su prioriteti u različitim fazama života.

Vaše 30-te: Možda vam nedostaje gvožđa?

Folna kiselina

Biološki gledano, smatra se da su žene u 30-im godinama u reproduktivnim godinama. Folna kiselina, također nazvana folat ili vitamin B9, podržava zdravlje mozga i reprodukciju ćelija, poboljšava verbalnu tečnost i pamćenje i vjeruje se da poboljšava raspoloženje. Posebno je važan za žene koje razmišljaju o djeci i trudnice, te je stoga ključni sastojak prenatalnih vitamina.

Gvožđe

Gvožđe je važan dodatak za žene u 30-im godinama. Nedostatak gvožđa može se javiti kod žena koje ne konzumiraju mnogo mesa, sportista, trudnica i žena sa umjerenim do teškim menstrualnim ciklusima.

Antioksidansi

Vitamini C i E Vitamini C i E su moćni antioksidansi i podržavaju zdravu kožu iznutra. Vitamin C podržava imuni sistem i stimuliše proizvodnju kolagena, što doprinosi mladalačkom, mekom i elastičnom izgledu kože. Zbog svojih antioksidativnih svojstava, vitamini C i E mogu čak i da pomognu u održavanju zdravlja kože tokom vremena.

Vaše 40-te: Vitamin D postaje ključan

Riblje ulje

Žene u ovoj fazi se spremaju da uđu pred menopauzu, koja prethodi menopauzi, i može početi da doživljava valunge. Riblje ulje, koje sadrži zdrave omega-3 masne kiseline, odličan je dodatak za podršku opštem zdravlju tokom ovog perioda. Također podržava zdravlje srca i mozga, a oba su neophodna za održavanje dobrobiti nakon 30-ih.

Vitamin B kompleks

Vitamin B kompleks sastoji se od 8 vitamina – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), pantotenske kiseline (B5), vitamina B6, biotina (B7), vitamina B12 i folne kiseline. Ovi vitamini B rade zajedno i pojedinačno kako bi podržali raspoloženje, varenje, san i energiju, jer pomažu da se hrana pretvori u gorivo.

Vaše 50-te: Zaštitite kosti koje imate

Za žene u pedesetim godinama menopauza je često značajna promjena koja utiče na tijelo. Suplementi visokog prioriteta za žene u 50-im godinama uključuju vitamin D, kalcijum, kurkumu i omega-3 masne kiseline.

Vitamin D i kalcijum

Vitamin D je posebno važan za žene u 50-im godinama. Pomažući tijelu da apsorbuje kalcijum iz hrane, vitamin D pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju. Uzimanje vitamina D zajedno sa kalcijumom može pomoći u održavanju zdravih kostiju.

Crni kohoš

Često preporučen dodatak, jer nudi prednosti kao što su hormonska podrška i zdravo starenje.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan sjajan dodatak ženama u 50-ima. To je snažan antioksidans koji dokazano podržava zdravlje mozga i cijelog organizma.